Oväntad spänning

For till stallet efter skolan. När jag tog in Xet tyckte jag han verkade loj, så jag beslutade ganska snabbt att vi skulle ta en lugn tur idag. Vi började dock med att gå ner i paddocken. Inspirerad av EXCA så tog jag med lassot ner. Förra året blev Xet lite skraj när vi släpade "sockerbitar" (små hinderstöd) för att de skramlade och lät så himla mycket. Idag reagerade han inte alls, lunkade runt som en kamel och tittade på annat, brydde sig inte om när han fick lassot mot benen eller om det lät osv. Riktigt skönt :) Jag passade på att öva på att kasta lasso på hagstolparna också. Börjar få in knixen, lyckades fånga stolpen flera gånger på lite längre avstånd :) Fast huvudsaken är ju att Xet inte ska reagera. Det har jag aldrig haft problem med, inte ens den gången då jag råkade pricka hans huvud, över ena ögat... Han blundade bara lite grann, hehe ^^
Efter det så tog vi oss en sväng bort till lilla Kvarsätt. När vi svängde in på en av vägarna bestämde vi oss för en liten galopp. Så sitter jag där och tänker att jag ska samla upp honom lite, sitter bak, klämmer om och lyfter lite i tyglarna. Helt plötsligt så sitter jag där, med höger tygel i handen. Det är tur att jag lärt honom spurstop för han stannade ganska på en gång när jag höll kvar sporrarna. Väldigt användbart :) Det visade sig att conchoskruven hade gängat upp sig... Så jag fick allt knyta fast tygeln. Men det gick bra, farbror är snäll :) På hemvägen så skrittade och travade vi bara. Han verkade tycka det var skönt att bara få gå utan att behöva göra en massa jobbiga övningar, blev många frustningar ;)
Ha de!
Fångad hagstolpe :)

Mimare

Ja idag hade vi då friluftsdag. Jag hann knappt sova 6 timmar inatt så jag ville verkligen inte kliva upp imorse. Men jag gjorde det ändå och tog mig in till stan där Julia plockade upp mig och vi for till Johannes. Klassen sminkade upp sig till mimare eftersom det var till guldtrofé tävlingen.
Dagen gick bra. Våra pulkaåkare tog sig till semifinal men sen kom det några och sneddade av mitt framför så de fick bromsa och kom inte vidare. Skulptureringen gick väl som den gick. Det skulle vara snökuber, men jag kan på rak arm säga att det där var is. Vi blev dock väldigt populära hos tidningsfotografen! "Var det ni som kom i volvon?" frågade han och vi sa att det var våra klasskompisar. Han sken upp som en sol och berättade att han tänkt att han måste få oss på bild! Vi lär väl vara i tidningen imorrn antar jag ;)
Ha de!

Ateist ut i fingerspetsarna

Julia och jag har nu avverkat 2 timmar religonsplugg och filosofi. Det märks rätt väl att jag är ateist, funderade förut om jesus dog på julafton och sen hur han kunde vara vuxen redan vid påsk om han nu föddes på julafton... Jag har aldrig lyssnat sådär jätteväl på religionslektionerna x)
Filosofin är som den är. Jag förstår inte sådär jättemycket, det är för flummigt för mig. De säger att det är logiskt men det är det inte, för logik ska vara enkelt och föreståeligt. Det är det minsta filosofi är...
Ha de!

Vårväder

Idag var det minsann vårväder, +2! Jag åkte till stallet vid 10.00 och gjorde iordning allt. Red Mary först. Vi tog oss en sväng runt övre. Fröken lyssnade rätt bra, men blev ignorant i tid och otid. Så när vi kom till parkeringen bakom ett av ridhusen satte jag mig där och gjorde lite bogjobb, mest för att få henne uppmärksam. Det var en annan häst framför oss så hon var mycket mer intresserad av den... Men hon skärpte sig efter en stund. Sen red vi vidare. Det var några som hade gjort upp en eld mitt i skogen en bit från stigen och dessutom fällt ett träd (wtf?) och stog med motorsåg där. Väldigt tacksam över att jag har miljötränad häst. Vi fortsatte bara som vanligt, inga problem det där inte :) På hemvägen vid åkrarna galopperade vi men Mary fick för sig att hon skulle sticka. Så det blev några stoppar och backa upp, sen kunde vi galoppera lugnt :)
Väl hemma fick hon gå ut och jag tog in Xet. Emelie fick göra iordning honom och sen så gick vi iväg till en liten plan i närheten. Där höll jag lektion. Eftersom jag kört hårt på galopparbetet nu två-tre dagar så fick hon köra i trav idag. Mycket bogarbete med både svängar och böjningar + stopp och back. Såg bra ut, farbror slappnade av bra efter ett tag :) Jag är nöjd :)
Nu ska jag och Julia plugga religion och filosofi. Jippie...
Ha de!
Emelie och jag på Xet och Astra fick agera handhäst.

Extreme Cowboy Race

Nu har jag minsann hittat nått som vore helt perfekt för mig och Xet; Extreme Cowboy Race! Det här är en helt ny sport där det är horsemanship, fart och lydighet som är viktigt. Man ska ta sig över/runt/under/förbi en massa olika hinder på snabb tid men kontrollerat. Verkar så sjukt kul! Några hinder som kan dyka upp är till exempel vanliga spinnar, stoppar och rollbacks, gå igenom vatten (både djupa och grunda), släpa däck/stockar/annat, skilja ut en ko ur en flock, öppna grindar, hoppa barbacka, skjuta ballonger, täcka över ögonen på hästen och leda den, broar, flagg race, ha en handhäst och lasta hästen. Det gäller att ha en grymt lydig och villig häst samtidigt som människan själv måste visa ledarskap och ta hästen genom en massa annorlunda och svåra hinder.
Jag kommer nog följa den här sportens utveckling och låna många idéer på miljötränings hinder :)
Tunnel
Stå på hästen kan man också få göra
Leda en handhäst
Skjuta ballonger
Rida genom en "cowboy gate"
Leda en häst med förbundna ögon


Fin dag

Idag var det minsann finväder när jag vaknade, fullt solsken! Jag drog iväg till stallet. Emmy var där och gjorde mig sällskap när jag gjorde kassar, mockade och gjorde iordning Xet. Hon skjutsade mig i skottkärran på vägen tillbaka, över de gigantiska trösklarna... Jag flög lite men det gick bra, förutom när vi stannade och hon skulle stänga dörren. Emmy han bara släppa kärran och vända sig om, så åkte jag baklänges. Var visst lite baktung! xD Men smidig som en katt hoppade jag ur :)
Xet och jag red lilla Kvarsätt, stack dock in på en mindre parkering och körde lite uppvärmnings övningar. Han vill gärna sakta ner medan jag vill att han ska gå fortare för jag vet att han ändå inte är stark nog att gå sådär sakta än. Så det blir lite ofrivilliga tempoväxlingar, men han gör så gott han kan <3 Vi red sedan resten av turen. Galopperade på de ställen där det gick för nu har det varit plusgrader och vägarna har börjat komma fram. Jag testade att göra galoppombyten idag också och de sitter :D Så jag är riktigt nöjd :)
När vi kom hem fick farbrorn gå ut och äta lunch. Jag stog och pratade med Jossan, Axel, Emmy, Adrian och Linn ett bra tag vartefter det blev bestämt att Emmy och jag skulle åka upp till ridhuset och hjälpa Adrian med lite hopphinder. Vi åkte förbi konsum och köpte med proviant och släppte av Jossan och Axel också. Väl uppe i ridhuset byggde vi upp två mindre hinder. Guyen hoppade bra, blev lite lat ibland. Mot slutet fick jag sitta upp och hoppa några gånger. Han är lite springig men han hoppar bra. Kastade sig en gång men Mary har tränat mig väl på sånt...
Nu ska jag plugga religion en stund, sen blir det till att slappa :D
Ha de!
Brist på nya bilder på Xet, så får bli en på Guyen (från Gusturleden -10)

Spelkväll

Ikväll infinner jag mig hos Linn och spelar gamla PS2 spel! Ska bli riktigt kul :D Var ganska länge sen jag spelade, måste nog börja värma upp och stretcha tummarna...
Ha de!

Älskade underbara hästar! <3

Fy fan vilka guldkorn till hästar jag har! Idag blev jag så grymt glad av dem!
Red Xet först. Skrittade och travade i paddocken till en början, värmde upp en bra stund med lite svängningar och volt med böjningar osv. Jag testade att galoppera där men det var jättedåligt underlag. Så farbror och jag tog oss en sväng galopp bort till hundklubben och tillbaka. På hemvägen testade jag att byta galopp. Hade höger så jag flyttade över honom ganska kraftigt åt höger och gav sen vänster galoppskänkel och han gjorde ett KLOCKRENT byte! Mycket beröm! Sen tänkte jag att jag ska prova åt andra hållet också och gjorde samma sak och han bytte igen! Vi hann med ytterligare två helt rena byten innan vägen tog slut! Min gamle farbror har lärt sig galoppombyten <3 Han som alltid haft sån dålig galopp och man har alltid fått sakta av till trav och sen byta... Jag blev så glad så jag nästan blev hysterisk :') Det är det jag säger, åldern spelar ingen roll! :]
Mary i sin tur longerade jag. Jag har fått kämpa rätt bra med att få henne uppmärksam och lära henne att när jag går ifrån och säger whoa ska hon stanna och vända upp mot mig. Idag gjorde hon det självmant utan att jag behövde ta nånting alls i linan! Gång på gång! Jag gjorde en massa vändingar också och hon blev jätteavslappnad, gick i långsam trav med huvudet sänkt och frustade :')
Nä fy va fina hästar de är :)

People who make me sad

En av mina favoritsångare, Kim Kyungho/김경호. Väldigt underskattad artist, grym röst!

Hem och plugga

Sitter och ska försöka plugga filosofi. Jag har gjort klart MT bok recensionen och skickat in den. Har inte hunnit så mycket efter som jag kom hem 5, mer än att äta och göra recensionen. Torsdagar känns alltid extra tunga eftersom vi går så himla länge och när man kommer hem så är det ännu mer att göra. Längtar till imorrn för då blir det kort dag, ridning och spelkväll! :D
Räknar ner för var dag som går till lovet också :)
Ha de!


Debatt och lunch

Idag var det -30 när jag vaknade upp. Kanske därför det kändes ovanligt lockande att ligga kvar... Funderade väldigt länge innan jag bestämde mig för att gå upp iallafall.
Första lektionen hade vi svenska och debatt. Jag förstår inte riktigt hur den andra gruppen kunde vinna för vi hade bra argument... Det handlade om att legalisera fildelning och vi skulle vara mot. De körde hela tiden på att det går inte att stoppa utvecklingen, medan vi tyckte att man kan utveckla åt det lagliga hållet. Likt förbannat vann de? De kallade oss negativa när vi var framåt och ville utveckla åt ett mer lagligt sätt. De sa hela tiden att det går inte att stoppa... Jag fattar inte riktigt. Just varför jag hatar debatter.
Nu har vi lunch så jag sitter i biblioteket med Julia och Nicklas. Börjar om lite mindre än en timme. Det är inte långt kvar till lovet nu... I måndags när det var 1 vecka och 6 dagar kvar kändes det som så himla lite tid. Dagen efter kändes det som en evighet. Nu känns det som att det är så nära men ändå för långt bort... Jag vill ha lov och komma bort från "storstan", i-lands problem och föräldrar! Bo i hus på landsbygden och rida hästar halva dagen... Sen kanske göra lite sysslor, ge hästarna mat emellanåt och spendera kvällarna med att bara njuta och förhoppningsvis prata historier! Det är livet på en pinne för mig :]
Ha de!

"Det finns bara en riktig framgång
och det är att leva livet som man själv vill."


Vardag

Nu är allt precis som det brukar... Vilket jag hatar. Jag hatar det som kallas för vardag för det är tråkigt, jobbigt och fullt av tärda och sura människor.
Kinesiskan imorse var ganska rolig, skrev klart texter och fick bra respons på min. Efter det satt jag med Nicklas ohc Johannes i biblioteket ett tag och jobbade på religionen. Usch. Sen åt vi lunch vartefter jag åkte upp till pappa. De känner igen mig rätt väl där nu, ropade genast på pappa och sa "din avkomma är här!" :P Men han var redan nere i lunchsalen så jag fick gå dit. "Du hittar själv va?" HEHE, jorå :) Pappa och jag åkte iväg för att köpa skosulor. Jag går väldigt konstigt, blir snett, vilket resulterar i att jag får ont i mina tåknölar och knän. Så vi köpte ett par specialsulor och får hoppas på att de ska funka :) Han som hjälpte oss var ju rätt snygg också, int dåligt :]
Sedan fick jag skjuts till skolan. Hade engelska. Går väl an. Jag får ju tid att sitta och läsa gamla artiklar om cowboys och deras vardagsliv, int fy skam :) Vi ska skriva en rapport och jag valde cowboys igen... Så har jag en hel del grundmaterial redan. Efter det hade vi tyska. Vi pratade till en början och det gick faktiskt rätt bra. Jag tycker det är mycket roligare när vi kan sitta och prata bara allmänt sådär utan några övningar eller grammatik. Om man får prata på en stund så kommer orden tillbaka, men när vi bara sitter och skriver grammatik jämt så blir det liksom inte sådär jättebra...
Nu väntar jag på att Julia ska komma och då ska vi försöka plugga filosofi. Det är inte vår starka sida, så vi ska försöka slå ihop våra huvven och göra något bra av det.
Ha de!

We pointed them north

De flesta cowboys´ mentalitet. Folk borde vara mer så.

Noliamässa

Idag var det ingen skola utan noliamässan. Eftersom det inte var någon som kollade om man var där tog jag lite sovmorron. Skjussade mamma till jobbet vartefter jag hämtade upp Johannes och Erika. Vi fick en hel del broschyrer och kataloger och grejer... Väldigt tunga kassar xD Men jag hittade iaf ett universitet som verkar bra även om jag inte kommer läsa nu. Men de hade mycket språk :) Jag vill lära mig så många språk... Jag läser tyska och kinesiska nu, men vill även kunna norska, ryska, japanska, koreanska och finska. Såg att man kunde läsa och lära sig runor också, vore rätt kul xD
Efter mässan hämtade jag upp mamma och åkte för att lämna in min studentklänning som ska sys in. Ska också ta bort tyllen, den blir mycket finare utan :) Åkte förbi bilprovningen på vägen hem och kollade in snöberget... Det är verkligen gigantiskt!
Ha de!
Snöberget vid bilprovningen. En lastbil på väg upp (ja, de har till och med gjort en väg!) och högst upp är en grävmaskin...

No Doubt Im Lazy

Nån gång i framtiden så skulle jag vilja ha en cutting/reining häst och en pleasure/riding/horsemanship häst. Ett fint exempel på sistnämnda:

Curling och ridning

Dagen har hitills gått fort. Kinesiskan och religionen var avklarade väldigt snabbt och sen for vi iväg till gärde och spelade curling på gympan. Riktigt kul, tycker vi kan få ha det oftare... Fick skjuts av Ardi in till stan igen och tog bussen därifrån hem och vidare till stallet.
Idag var det riktigt skönt att vara där. Det var lugnt och stilla och jag kunde ta mig tid att göra saker i lugn och ro. Fyllde hökassar, mockade och fyllde spån. Hämtade in farbror och fixade nytt hål i hans grimma. Nu sitter den perfa :) Jag tror det har börjat klia mycket nu när all päls släpper för Xet stog och sträckte på halsen och ville att jag skulle klia överallt (hals, öron, panna, tinningar, undersidan huvvet...).
Vi tog oss en sväng förbi ridskolan och övre. Satt på en parkering ett tag och gjorde lite travarbete, bogar. Känns att det var ett tag sen för farbror var rätt stel och ville gärna gå för sakta. Men blev bra efter en stund :) Blev inte så mycket mer för underlaget på övre och över åkrarna är dåligt, går bara att skritta. Men han kändes ganska lätt och fin ändå :) När vi kom hem fick han middag medan jag gjorde frukost och vatten.
Nu väl hemma så ska jag ta itu med nån läxa. Precis som jag förutspådde så la alla lärarna prov och dylikt lagom till sportlovet. Så det är bara att vraka och välja; mental träning recension, filosofi b prov, tyska grammatik, kinesiska skrivning, engelska roman eller rapport, svenska debatt eller religion prov. Vilka roliga ämnen vi har nu...
Ha de!
Xet och hans kompis Herkules, vid åsynen av Axel.

Nedräkning

Nu har jag gjort små nedräknings tickets här i menyn till vänster. Det är nedräkning till Exemplars födelsedag, sportlovet när jag åker till min tränare, till när jag åker till Tyskland till min andra tränare, påsklovet när jag åker till min tränare igen och till när jag och Linn åker på reining vm. Jag orkar inte räkna ut det själv :]
Ha de!


Ledighet

Sitter på religionen och ska svara på instuderingsfrågor till provet. Har precis varit och lämnat min andra ledighetsansökan till min mentor. Det verkar vara grönt ljus :D Så nu ska jag bara sitta och hålla koll på biljettpriser och se om jag kan hitta nått bra :)
Ha de!

Sommar

Jag vill ha sommar... Jag vill ha vattenkrig, äta jordgubbar, gå barfota, tälta, rida sent på natten, slippa alla tjocka, otympliga kläder, hoppa i dungen, välta sovande kor och bada...


Xet och jag i ån för 2 år sen. Det var +35 i skuggan...


Pigg farbror!

Mary på gusturleden

Jossan fotar, från när ambitionen urartade...
Yatzy latar och solar sig...
Mary och jag för flera år sen, sommar :)
Vill ha sommar...

Bilder

Här kommer bilder på Xets nya täcke, grimma och hinkar :)

Xet i sitt nya ulltäcke

Sitter perfekt i bog och över manken. Han är så söt att man smälter när han tittar sådär...

Perfekt boganpassning på en gammal man :)

Farbrors grimma. Det är lite problem att hitta grimma till en häst med kort men tjockt huvve... Den förra grimman var i full och hängde alldeles för löst runt näsan på honom, fanns risk att den kunde ha åkt över mulen fast jag hade gjort extra hål i nackremmen... Den här är cob och sitter på sista hålet. Den blir bra, ska bara göra ett extra hål i remmen under hakan så den sitter lite lösare :)

Xets hinkar. Den svarta har han lyckats göra en spricka i bottnen på...

Ovanligt lugnt

Åkte till stallet vid 10.00 idag. Mockade och fixade hökassar. Sen stog jag och pratade med Linn och Thea ett tag vartefter vi hämtade in hästarna. Linn och jag red till Kvarsätt, bort mot bron vi brukar rida över när vi rider långa Kvarsätt. Mary och  Betsan, de största ärkefiender man kan tänka sig, gillade varann idag. Jag har aldrig varit med om att de där två har kunnat gå så nära varann att Linn och jag skrapat ben mot varann! Jag vet ärligt talat inte vad som slagit slint, men nått måste ha hänt! I vilket fall så blev det mycket trav idag. Mary var ovanligt lugn, hon gick jättefint. Både hon och Betsan stirrade upp sig några gånger, men jag struntade i det och fortsatte som ingenting hade hänt och då blev hon lugn. Galoppen gick sakta och fint och hon var så sjukt underbar! <3 Inte ens på hemvägen försökte hon med nått! Jag som är van Xet och Herkules snabbast-hemåt-tävlingar blev glatt chockerad när jag bara kunde åka häst :)
Väl hemma så fick Mary gå ut och jag tog in Xet. Idag fick han vila och jag tog och pysslade med honom istället. Tog några bilder på täcket, grimman och hinkarna från igår. Dock till min stora förargelse så hade min marodör till häst redan haft sönder en av hinkarna... En spricka tvärs över hela bottnen. Precis varför jag aldrig köper dyra hinkar...
Bilder kommer senare iallafall.
Ha de!

Vårens äventyr!

Den här våren kommer bli så himla kul! Jag har redan en massa inbokat som jag ska göra, kan inte vänta!!
v.10: Åker till min tränare Regina :D
v.13: Träning på lördag el. söndag
v.16: Om jag får ledigt och hittar flyg så blir det förmodligen en Tyskland resa här till Lasse! :D
v.17: Tillbaka hem och iväg till Regina igen ;)
v.18: Tillbaka till Tyskland för språkresa med skolan (jag kanske rymmer till Lasse istället för språkkurs?)
v.20: Linn och jag åker på FEI Reining VM 20-23! :D
v.23: STUDENTEN!!!
Sommaren 2011: Tyskland, ridning, tävlingar, vara med vänner & bekanta, jobba, långritter med övernattning och välta sovande kor. Det är bara några av de saker jag ska göra i år! :D
Off to adventures!

Dagen

Efter shoppingturen åkte jag till stallet. Xet var inne. Det hade varit över -30 imorse när de skulle ta ut hästarna, så de fick vara inne till lunch så inte vattenledningarna skulle frysa. Jag provade täcke och grimma direkt, passade perfa :D Gjorde iordning farbrorn och sen red vi ut med Adrian och Guyen. Vi tog oss en sväng upp på övre och till ko-lagården. Vände där och red resten av övre hem. Gick bra :) Väl hemma så fick han ha nya täcket inunder vintertäcket och gå ut och äta lunch. Jag mockade, fixade hö, mat och vatten.
Sedan bar det av hemöver och iväg vidare för att hämta mormor. Nu har jag ätit kycklingsallad till middag och sen tårta. Min syster gör världens godaste tårta, i princip bara hennes tårtor jag äter (hatar grädde vilket alla andra alltid har). Får se hur kvällen fortlöper ^^
Ha de!

Nödvändiga inköp

Imorse åkte jag med mor å far och inhandlade lite nödvändiga grejer. I höstas så hade Xet sönder min hjälm genom att bita sönder den och "kasta" ner den i stengolvet... Så vi var och köpte en ny. En ny rånarluva åkte också med. Sen åkte vi upp och handlade nya handskar för mina har hål i fingrarna och några helly hansen-sockar. Vidare in till stan för att köpa två mjuk-plast hinkar som jag tittat på ett tag till Xet. De han har nu är för låga i kanterna så han spiller ut mer än hälften av sin mat... Jag måste ha mjuk plast också för annars vandaliserar han sönder dem... Sen var det också rea, så jag passade på att köpa ett rutigt ulltäcke jag tittat på sen i somras för halva priset och en ny lädergrimma (den gamla var för stor...).
Allt passade på farbror! Täcket satt optimalt! Smalt i bogen och gick långt upp på manken, perfekt för min gamle herre :) Grimman satt också bra, nu hänger den inte långt ner på näsan åt honom :) Bilder kommer senare, ev imorrn...
Ha de!

Fira syrran

Nu ska jag strax åka iväg och fira syrran. Skriver senare vad jag gjort under dagen :)

True grit

Snart ska jag iväg och se "True Grit" med Linn och Anton! Ska bli kul :D

Show snaffle bett

Vill ha *_*
Show snaffle o-ring
Show snaffle o-ring
Show snaffle egg-ring
Show snaffle egg-ring (min favorit)
Show snaffle egg-ring
Show snaffle d-ring

Ice road truckers

Tv4 har börjat visa ice road truckers på en hyffsad tid, 22.40! Wie :D Får se om jag hinner somna först dock, har fortfarande ont i huvvet... Men ska försöka spela in det på ett eller annat vis isåfall. Får se vad jag hittar på...
Ha de!
Shit happens...?

Plugg

Nu var det slut på ledigheten och dags för plugg. Jag tror inte att lärare faktiskt tänker, för de lägger alltid precis alla prov veckan innan sportlovet och veckan innan påsklovet. Sen får man slåss för att inte allt ska hamna där utan att vi får sprida ut det.. Vilket alltid resulterar i att nått smartskaft tycker att vi ska ha saker veckan efter lovet vilket innebär att man måste plugga på själva lovet...
Därmed börjar jag plugga två veckor innan så slipper jag använda lovet :) I år ska jag inte ens vara hemma på de här loven så jag har ingen vidare lust att sitta och plugga då heller. Även om jag tror att jag säkert skulle ha tid om jag prioriterade det på kvällarna, men jag anser att mina relationer med vänner och bekanta är viktigare just då :] Lov är (numera) till för att man ska vila upp sig. Det heter inte potatislov längre av en anledning...
Ha de!
Mental träning, filosofi, engelska roman, engelska paper och kinesiska är några av de saker jag har att göra.

Hästtandläkare

Ingela ringde när jag hade 5 minuter kvar till lunch och sa att tandläkarn kom om ca 15-30 minuter, så jag kastade mig iväg nerför trapporna och bort till bussen. Jag hann så precis att när jag nästan var vid första ladan så körde tandläkarn om mig.
Vi tog Xet först. Massören påpekade sist att jag borde kolla upp farbrorns tänder för han hade "sänkningar" och spänningar (kommer inte ihåg exakt) vid ryggen och tänderna på nedre tandraden fram har börjat tippa (kan vara för att han är gammal också, men ändå). Han sa att det kunde vara nånting i tänderna längst bak som höll på å spöka. Mycket riktigt, farbror hade hakar igen. Så de fixade tandläkaren :) Det är så himla skönt att ha en häst som Exemplar, lugn och klok! Tandläkarn behövde ingen munstege på honom inte, han gapade så bra själv så <3
Efter farbrorn så tog vi in Mary. Hon hade lite vassa kanter som fick fixas till. Hon behövde inte heller någon munstege :) Däremot hade hon bråttom som vanligt, varje gång han tog ut raspen ur munnen på henne så tog det mindre än en sekund innan hon började gå och tänkte gå ut till hagen! xD Men det var bara att backa tillbaka. Inga problem i övrigt :)
Jag blir hemma resten av dagen för min migrän har smugit sig på... Så jag ska gå och försöka sova bort den en stund nu, så får det bli plugg sen.
Ha de!
Januari 2010

Ridning

Åkte upp till stallet efter maten. Stog och pratade med Camilla ett tag om allt möjligt. Fick också en bit från hennes renfäll att linda runt min stigbygel på den sida där Xet fått värst "utslag". (Tack! :D)
Det var lite krångligt att rida. Jag hade bara sporre på ena foten men ingen på den andra eftersom han har skav+"utslag" där. Istället hade jag ett dressyrspö. Blev väldigt krångligt att hålla i och använda det med tanke på sättet jag håller mina tyglar... Men det gick. Körde mycket vikthjälper i slutändan istället :) Han har börjat komma upp sig i galoppen nu och "sätta" sig mer, som jag vill ^^ Men han var lite väl pigg idag, så det blev lite svårjobbat två gånger. Men i övrigt funkade det :) Imorrn blir det hästtandläkare för farbrorn också! Massören tyckte att vi borde kolla upp hans tänder sist eftersom han kunde se en sänkning i ryggen. Det hade nånting att göra med nerver som går från ryggen via halsen och till tänderna. Svårt att förklara, men det var logiskt :)
Nu har jag gjort klar en till jobbansökan som ska skickas per brev imorrn. Känns lite lustigt att skicka brev vid en jobbansökan när man är uppväxt med datorer :P
Ha de!
Såhär håller jag mina tyglar när jag tränar. Optimalt för att "pilla" med ringfingrarna :) Men när det ska in ett spö mitt i alltihopa så blir det lite värre...

Hevosagility - Hästagility

Kanske man skulle börja med nått sånt här på sidan om western ridningen? :)

In a glass darkly

Har nyss haft kinesiska och nu är jag hemma igen. Har som alltid fyra timmar hål här. Tänkte nörda lite först, sen käka lunch och därefter jobba vidare på engelskan. Vi håller på med romaner som alltid och just den här gången skulle det gärna vara en typ av klassiker eller en gammal bok. Jag läser "In a glass darkly" av Joseph Sheridan le Fanu från 1872. Det är en läkare på 1800 talet som har en massa mental patienter som ser och upplever saker, roligt :) Läskig emellanåt men inte så ofta dock. Men jag tyckte den var bra att välja eftersom det är en novellsamling och då kan jag välja och inte behöva läsa så långt ;)
Ha de!

Snabb visit i stallet

Jossan hängde på till stallet förut. Xet fick vila idag för han har jobbat bra ^^ Mockade, fixade hökassar, mat och vatten. Farbror fick en morot också sponsrad av Jossan :) Herkules hade fått sig en vinterkrigsskada, förmodligen brodd-spark på mulen. Stackarn hade en blodistapp så vi tog in honom och spolade med vatten. Visade sig att han hade en lös skinnflik. Men det ordnar sig nog!
Imorrn ska jag försöka rida om det inte är alltför kallt. Det ska bara vara -9, men 8m/s blåst... Vilket betyder att det blir ca -19. Har hittat en liten tabell med den "effektiva temperaturen", alltså den egentliga temperaturen när man räknar in blåst. På julafton hade vi -28. Jag minns att det blåste rätt bra då och räknar man in med minsta antalet m/s, 2 m/s, så hade vi minst -35... Det vill jag inte uppleva igen...
Ha de!
Grabbarna grus! Xet visar sin cowsense genom att valla Herkules

127 Timmar

Nä fy fan... Jag borde inte se såna här filmer, mår fan dåligt av dem. Handlar om en kille som är en äventyrare. Han var ute i Arizonas(?) öken och skulle klättra ner i en spricka mellan två berg. Men stenbumlingen han höll i lossnade och föll ner med honom. Hans arm blev fastklämd mellan stenbumlingen och bergsväggen, mitt ute i ingenstans bokstavligen talat och han hade inte berättat vart han skulle. Great. Det värsta är att det är en sann historia och jag gillar inte den tanken när man vet slutet... Usch.
Men jag tycker den är sevärd. Min teori om att människan klarar vad som helst bara man vill bevisas genom såna här typer av händelser. :)

Bio

Snart drar jag iväg på gratis bio med Linn, 127 timmar. Hon hade bara glömt att nämna att det var nån gymnasieinformation först... Tur man får gratis popcorn, annars hade jag blivit bitter(!).
Ha de! ^^

Sista lektionen

Nu sitter jag och väntar på att sista lektionen ska börja, religion. På lunchen var jag iväg och åt med Jossan. Skolans korvgryta är inte direkt min grej....
Däremot så fick jag tillbaka både religions uppgiften och historia fördjupningen. Fick VG på religionen (föga förvånande eftersom jag bara kladdade ihop 1½ sida på cirka en kvart...) :D På historian fick jag mvg, så jävla nöjd! Som jag kämpade med den rapporten och med en lärare som är forskare själv och en sju helvetes perfektionist! Grymt nöjd :D
Ha de!

Solid Gold

Yes! På fredag blir det till att se True Grit och på lördag blir det Trassel! Underbart :D Så himla kul med folk som faktiskt vill hitta på och göra nått istället för att bara sitta hemma rakt upp och ner! På lördag får jag dessutom min efterlängtade kycklingsallad med rhode island sås.... Vattnas i munnen bara jag tänker på det :']

All you see is a heart of stone
You think you know me, well think again
I'm not a freak, I can't be sold
You don't own me, I'm solid gold
Solid Gold - Dilana Robichaux


God's Gonna Cut You Down - Johnny Cash


True grit trailer

Min typ av film. :)

Lilla julafton?

Sicken alla hjärtans dag! Jag som så innerligt hatar denna köpemännens stortid... Mamma hade köpt en after eight ask till mig :D Efter middagen fick vi även chokladpudding, underbart! Sen blev det bonus när min systerson fick för sig att han inte ville ha (han är i den där åldern då de tittar på maten 2 sekunder och sen är det äckligt), så jag fick hela hans. Varken mamma eller pappa orkade hela sina heller, så de fick jag också! Man blir ju glad :]
Hehe, behövs inte så mycket för att få mig på bra humör... xD
Ha de!

Huvudvärk

Gick och la mig med huvudvärk igår, vaknade även upp med den. x) Hade kinesiska, religion och gympa men drog efter religionen för efter den ljudnivån kändes det som att huvvet skulle sprängas...
Drog iväg till stallet på en gång i vilket fall. Tänk vad lite frisk luft och ett glas vatten kan göra! Huvudvärken var som puts väck efter att jag varit där en stund :) Linn hade varit snäll och mockat åt mig! :D Så vi hämtade upp Xet och Betsan och gjorde iordning dem. Xets skav har blivit värre på ena sidan så jag har klätt in baksidan på fendern och stigbygeln i ludd nu.. Funderar på att låta bli att ha sporren på den sidan också och ha ett spö att peta på honom med istället. Han har blivit mycket känsligare för skänkeln, men när han inte lyssnar vill jag inte behöva sitta och ponnysparka för att få en reaktion... Får se hur jag gör. Han fick också ett "plåster". Jag har en speciell vävtejp sak som man kan sätta på hästen över skavsår, använde den när han hade skav på manken förra året. Funkar jättebra på gammelhästar som farbror :)
I vilket fall så red vi upp till ridhuset. Jag travade fram en stund, gjorde lite 90-gradare och efter en stund mindre volt där jag böjde åt båda håll. Han tycker det är väldigt jobbigt med det. Galoppen satt faktiskt oväntat fint idag! Han brukar bli seg i ridhus men idag hade han bra fart :) Började i vänstern och stannade efter en stund så han fick pusta ut lite. Passade på att ta bort martingalen också enligt tränares order. Så vi testade att köra galopp i höger varv utan martingal för första gången på ett bra tag. Gick bra, lite ovant för mig bara xD Men farbror är duktig, han står ut med mig ;)
Jag körde lite galopp och trav åt alla möjliga håll + ryggningar och sen gav jag mig. Det började bli mycket hästar därinne, bland annat en stor svart som inte verkade vara så jätteglad på sin ryttare... Att de sedan tyckte att högerregeln gäller konstant oavsett gångart eller om man sitter på volt var ju inte heller så lyckat... Hästen höll på att gå in i oss också. Jag liter inte ett dugg på engelskridna hästar som piskar med svansen, inte för fem öre... Islänningar och westernhästar ja, men inte engelskridna... Fördomsfullt kanske, men mina erfarenheter har hitills stämt väldigt precist...
Farbror Xet fick gå ut i hagen igen när vi kom hem och äta upp det sista av lunchhöet medan jag gjorde klart det sista.
Nu ska jag sätta mig och läsa igenom filosofiläxa, jippie... x)
Ha de!
Säkra pojkar, inga sparkar här inte! :)

En vanlig söndag

Åkte upp till stallet när jag vaknat. Xet och jag tog en sväng runt lilla Kvarsätt. Han var lite spänd idag, han reagerade på en hund som skällde men som han inte kunde se. När han inte hörde den slappnade av och vi kunde jobba vidare. Försöker jobba på att få upp honom mer i galoppen nu, lättare i bogar och mer "sitta på bakbenen", för han har fått lite väl låg galoppform... Mitt fel, hehe xD Han måste ha blivit starkare också, för jag fick en klockren galoppfattning från stillastående idag! Samlad, han bar sig själv, rätt form och allt :D Har väl lyckats få galopp från skritt men inte sådär fint och från stillastående.. Dyr häst :]
På hemvägen red vi förbi gården med den skällande hunden. Xet spände upp sig igen och stannade tvärt. Sekunden efter började hundarna bråka. Xet blev lite rädd där ett tag, hjärtat hans började dunka fortare, för den ena hunden var verkligen ute efter att döda den andra, lät jävligt läskigt. Men ägarna kom och lyckades sära på dem. Så vi passade på att smita iväg... Farbror frustade och blev mycket mer avslappnad på hemvägen. :) Vi gjorde en massa fina sidepass också, så på det hela är jag nöjd :)
Nu ska jag väl försöka göra någon nytta genom att läsa kinesiska glosor. Ska bara hitta boken nånstans...
Ha de!
Full fräs efter Herkules på hästuppfarten. :)

World Rally Cup

Lördagen vår en lång och rolig dag! Jag åkte iväg med pappa och farfar vid 01.30 och bytte till buss i Ilsbo. Åkte ner till Karlstad. Bussen skulle ta en genväg. Genast kom det upp i mitt huvud "en genväg blir en senväg" och mycket riktigt... Vi hamnade på en väg som var så smal att bussen inte kunde svänga utan att ta i snövallarna. Men de var duktiga på att köra så de backade ut oss därifrån.
Såg både Fredriksbergs sträckan och var i depån. Fick se mina favoriter irl för första gången :) Pappa och jag har följt Rally världscupen så länge jag kan minnas, så det var grymt kul att få se det i verkligheten :D Ännu roligare är att min favorit Mikko Hirvonen vann också ^^ Efter att Markus Grönholm slutade så blev Hirvonen en storfavorit eftersom han kan utmana Sebastien Loeb (världsmästaren 7 gånger...), jag tycker det är dags att nån annan blir världsmästare nu. Börjar bli tjatigt... Men faktiskt många av mina andra favoriter som placerade sig; Latvala 3a, Petter Solberg 5a och P-G Andersson 7a. Roligt att Mads Østberg placera sig 2a också, bara 24 år! Inte dåligt ^^
Ha de!

Mikko Hirvonen
P-G Andersson

Igensnöat

Jag kom hem vid 17.00 ganska exakt, efter att ha gått i snö som var ett par decimeter och över mina boots x) När jag kom hem var hela bron igensnöad också, en meter upp på dörren... Tur att vi alltid ställer en spade utanför :) Vid 17.21 kom min pappa hem och han märkte inte att jag skottat hela bron. Det tog alltså 20 minuter att snöa igen hela bron och dörren... Det var väl då jag beslutade mig för att jag stannar inne tills imorrn, med hopp om att det inte går några bussar till skolan.... Hehe ^^ Har nyss varit ute och hjälpt pappa att skotta. Det tog ca 2 minuter för mina fotspår att driva igen...
Nu ikväll har jag vunnit en klänning på auktion, hoppas den passar bra för då tänkte jag ha den till studenten :)
Imorrn blir det till att lägga sig riktigt tidigt, måste gå upp halv 1 (nattetid) på lördag. Ska åka med pappa och farfar på Rally VM i Karlstad :D Efter alla år vi tittat på WRC på tvn ska vi nu åka iväg och se det på riktigt tillsammans ^^
Ha de!
På sidorna av "gången" är det ca 1,5 meter snö redan...

I väntan på bättre tider

Lunch igen. Har inget bättre för mig än att sitta här :) Börjar om ca 20 minuter, har kollat annonser och videor och nu har jag inget mer att göra. Linn och jag bokade boende och hotell igår kväll, ska bli skitkul :D
Ha de!


Nya tyglar :D

Nu har jag äntligen fått tag i ett par mörkbruna tyglar! :D Med lite uppsmörjning kommer de bli jättebra :D


Träning på parkering

Efter skolan drog jag och Jossan upp till stallet. Vi red till en av travparkeringarna eftersom det är ända stället vi kan träna på just nu. När vi kom över åkern hemma så insåg vi att vi inte skulle kunna ta oss över den enorma plogvall som blivit upplagd där. Så vi fick rygga hästarna en bit och låta dem bete sig som bergsgetter för att kunna vända... Det är så djupt på sidorna om den smala, upptrampade stigen där så kliver hästarna på sidan (vilket Xet försökte med första gången) så sjunker de ner till bogarna... Men både Herkules och Xet är riktiga bergsgetter, så de satte hovarna mitt under sig och vände ändå ^^ Vi fick rida en bit längs 86an för att ta oss in i området, inte kul. Men vi hade sån tur att det inte var i princip någon trafik alls.
Xet och jag värmde upp med att försöka lossa lite bogar. Han kändes stel som en pinne även fast vi höll på en stund igår. Efter en stund lossade han lite, men han kändes tung i traven. Galoppen var bättre, han har börjat "lyfta" som jag säger :)
På hemvägen klättrade vi över plogvallen, gick bättre från det hållet. Xet tog sig över utan problem. Herkules ställde sig på framknäna en gång för han försökte vända när han var halvvägs upp, men sen tog han sig över med hjälp av sin inre bergsget :)
Nu när jag kom hem gjorde jag lite engelska, ska strax läsa boken också.
Ha de!
Plogvall a la Norrland

Våren - 春天里

Ni får tåla min knackiga översättning men det är inte lätt att översätta en sånhär fin låt.
Männen som sjunger var två gamla arbetare som gjorde den här låten och den blev sjukt stor i Kina! Den är så himla fin, det går inte att låta bli att gråta...
Jag kommer ihåg våren för många år sedan
På den tiden klippte jag inte håret
Inga kreditkort utan henne (?)
Hade aldrig något varmvatten
Förr var jag så himla glad
Även om jag bara hade en trasig gitarr
Under bron i området
Sjöng jag sånger som ingen bryr sig om
Om jag en dag blir en gammal man
Snälla sätt mig på den platsen
Om jag tyst lämnar det här livet
Snälla begrav mig under våren
Kom ihåg den ensamma våren
Jag har inte låtit mitt skägg växa
Alla hjärtans dags gåva är inget
Inte min söta lilla prinsessa
Men jag känner att allt inte är så hemskt
Även om jag bara har en illusion av kärlek
På morgonen sjunger nattens vind
Sjöng jag sånger som ingen bryr sig om
Om jag en dag blir en gammal man
Snälla sätt mig på den platsen
Om jag tyst lämnar det här livet
Snälla begrav mig under våren
Nu ser jag att våren är i full blom
Det ser ut som att tiden fortfarande är varm
Jag lät mitt skägg och hår växa
All smärta var till spillo
Men jag tycker det är så sorgligt
Det tappade året är kvar att förbättra
I denna soliga vår
Jag kunde inte låta bli att gråta
Sjöng jag sånger som ingen bryr sig om
Om jag en dag blir en gammal man
Snälla sätt mig på den platsen
Om jag tyst lämnar det här livet
Snälla begrav mig under våren
Sjöng jag sånger som ingen bryr sig om
Om jag en dag blir en gammal man
Snälla sätt mig på den platsen
Om jag tyst lämnar det här livet
Snälla begrav mig under våren
Våren
Jag kommer ihåg våren för många år sedan
På den tiden klippte jag inte håret
Inga kreditkort utan henne (?)
Hade aldrig något varmvatten
Förr var jag så himla glad
Även om jag bara hade en trasig gitarr
Under bron i området
Sjöng jag sånger som ingen bryr sig om
Om jag en dag blir en gammal man
Snälla sätt mig på den platsen
Om jag tyst lämnar det här livet
Snälla begrav mig under våren
Kom ihåg den ensamma våren
Jag har inte låtit mitt skägg växa
Alla hjärtans dags gåva är inget
Inte min söta lilla prinsessa
Men jag känner att allt inte är så hemskt
Även om jag bara har en illusion av kärlek
På morgonen sjunger nattens vind
Sjöng jag sånger som ingen bryr sig om
Om jag en dag blir en gammal man
Snälla sätt mig på den platsen
Om jag tyst lämnar det här livet
Snälla begrav mig under våren
Nu ser jag att våren är i full blom
Det ser ut som att tiden fortfarande är varm
Jag lät mitt skägg och hår växa
All smärta var till spillo
Men jag tycker det är så sorgligt
Det tappade året är kvar att förbättra
I denna soliga vår
Jag kunde inte låta bli att gråta
Sjöng jag sånger som ingen bryr sig om
Om jag en dag blir en gammal man
Snälla sätt mig på den platsen
Om jag tyst lämnar det här livet
Snälla begrav mig under våren
Sjöng jag sånger som ingen bryr sig om
Om jag en dag blir en gammal man
Snälla sätt mig på den platsen
Om jag tyst lämnar det här livet
Snälla begrav mig under våren
Våren

Det var droppen...

Nu har jag blivit riktigt arg bussresenär. Jag kan ha förståelse att det är svårt för bussarna att ta sig fram när det är snöigt, moddigt, halt osv. Men när det är helt okej underlag, va fan ska busschauffören sitta och köra 30KM/H FÖR?! På raksträckor!!! I rondellerna (vilket är 3 st under min busstur) så körde han 10km/h... En cruisande jänkebil hade fan kört om!
Inte nog med att han kör som en snigel heller, han kan inte bromsa heller! Han smyger sig fram och när han väl ska bromsa så kickar han till bromsen så man håller på att skalla personen framför! En stackars gammal man höll på att fara omkull!
Det finns inte en chans att jag kommer åka buss när jag slutar skolan. Inte en jävla chans.

Vitbalans

Efter skolan åkte jag till stallet och mötte upp med Jossan och Axel. Vi red först en stund i paddocken men avslutade ute på "vägen". Axel fick agera kameraman och filmerna blev rätt bra, förutom att min vitbalans var inställd för ridhuset så alla filmer blev blåa... Men de funkar :) Farbror var lite stel och tung efter att ha bara gått och stått men han lyfte rätt bra i slutet. Får bli fortsättning imorrn.
Sen jag kom hem har jag suttit och filat på CV och personligt brev. Under i princip alla lektioner idag satt jag och kollade på jobb, så nu har jag lyckats skrapa ihop några stycken jag ska söka :) Hoppas jag får nått av dem, tycker jag är rätt bra på att sälja mig själv i de där "papprena"... Hehe ^^
Imorrn ska jag också boka biljetter och hotell inför maj månad! :D
Ha de!


Xets trav



Xets högra galopp



Xets vänstra galopp


Religion

Har religion just nu, tråkigt... Jag slutar om ungefär 40minuter. Vill helst sluta nu. Som om man inte hört om kristendomen och judendomen förut, nej inte alls, det ska vi älta även på gymnasiet...
Nä sen blir det till att åka och rida. Sen hem och skriva klart CV och personligt brev och därefter boka flygbiljetter. Måste prata med mamma om när vi ska fira min födelsedag också eftersom jag åker ner till min tränare den dagen. Nu ska vi få jobba själva...
Ha de!

Truckkort

Har suttit och funderat på det här med truckkort... Jag vill och ska ta truckkort för med tanke på vad jag vill ha för typer av arbeten så är det meriterande att ha det. Så ikväll hittade jag ett företag som lär ut hur man kör truck osv. Jag mailade lite frågor om dessa truckkort (a, b och c). Fick tillbaka det rakaste och ärligaste svaret någonsin, verkligen tummen upp för det! xD
Har suttit och komponerat ihop ett CV hela kvällen. Det måste göras... Sen ska jag väl skriva nån typ av personligt brev på nått vänster... Man borde få göra det oftare i skolan. Jag har inte den blekaste om hur det ska vara eller låta, får ta hjälp av pappa (som inte är dålig, men han är inte direkt något snille på detta heller). Vi får slå våra kloka huvuden ihop :)
Ha de!

Snart middag

Dagen har gått fort. Hade kinesiska, religion och gympa. Efter det åkte jag hem och hämtade bilen, plockade upp Jossan på vägen och åkte till stallet. Idag fick farbror vila pga svullnaderna. Dock hade de gått ner helt, men jag vill vara säker på att han inte har ont så han får stå en dag extra. Däremot så tog vi och pysslade med Xet och Herkules. Grabbarna verkade inte ha nått emot det och efteråt fick de gå in och äta hö eftersom de snart skulle in ändå.
Nu har jag nördat klart för idag och funderar på vad man ska hitta på härnäst. Får se... Bjuder på lite Mötley Crüe så länge :)
Ha de!


Det går inte alltid som man planerar

Nu sitter jag här och vilar upp mig efter en hård dag. Lyssnar på "Den siste tappre mohikanen" som plötsligt dök upp på radion. Rätt kul xD
Jag åkte iväg till 12.00 till stallet. Mockade och sen tog Emelie in hästarna medan jag släppte åt Betsan åt Linn. Vi gjorde iordning dem och inte förrns vi var helt klara sa jag att Emelie skulle ta Mary. Glatt chockerad där :) Vi red upp till en parkering där det är bra underlag och höll lektion. Det gick bra förutom att Mary ville ignorera skänkeln till och från. Men annars gick det bra, de fick både jog och lugn galopp, samlat och fint :) Övade lite svängar osv också. Xet fick stå och sova vilket han inte verkade ha några problem med... :P Jossan och Axel kom också förbi en sväng så vi fick sällskap på hemvägen. Väl tillbaka så fixade jag mat, hökassar och vatten.
Sen när jag kom hem så väntade Julia och vi begav oss iväg för att åka madrass för första gången i år :) Vi har pratat om det länge och nu blev det äntligen av! Dock så hann vi inte åka så väldigt länge. Det var isigt och skare.. Så efter ett par åk så lyckades vi krascha in i ett träd... Jag satt skräddare bakom Julia och åkte rakt in i henne så hon gjorde illa ryggen och jag mosade ena foten.. Vi fick allt halta oss hemöver sen x)
När jag kom hem blev jag tvungen att fortsätta rensa garderoben. Hängde ut sommarkläder och rensade hyllorna. Jag blir ibland konfunderad över hur jag lyckas få ihop så förbannade mycket saker på alla hyllor... Men nu är det gjort, blev så himla mycket luftigare! Man kan faktiskt se vad det är därinne, inte bara en hel garderob med tyg...
Nu ska jag sitta och bara njuta av stillsamheten :)
Ha de!
Sötnosar! :D

Dagens planering

Idag har jag planerat att göra lite nytta. Byta sängkläder, rensa garderoben och sortera vinter/sommar kläder, städa mitt ungkarlslye-rum... Någonstans där mitt i allt ska jag ta en paus och hålla lektion för Emelie. Hon kommer nog bli lite glad och chockerad när jag avslöjar min överraskning för dagen ;)
Ha de!
Finns ett x antal av dessa på mitt skrivbord... :)

Hoppning a la galna bondjäntor

När Jossan och jag bestämmer oss för att hoppa kan det sluta rätt roligt. Jag har dock efter att ha tittat på 30 av våra hoppklipp konstaterat att vi berömmer våra hästar väldigt mycket. 26/30 gånger för att vara exakt. Mycket fin statistik :) Här nedan delar vi med oss av ett antal av de klippen, se och njut!


Hoppfilm

Håller på att pyssla ihop en film från i somras när Jossan och jag hoppar.
Spännande :)

Western ordlista

Jag har märkt på sistone att det är många som inte förstår mitt western vokabulär, så jag tänkte lista upp de ord som jag använder mest med en liten förklaring så kanske det blir lättare :)
Utrustning:
Curbstrap, curb = Kindkedja/rem. Kan vara en kedja med läder runt bettringarna eller helt i läder.

Enöras = Ett träns där pannbandet inte gör över hela pannan utan bara runt ett öra.

Horn = Hornet som sitter på framvalvet på sadeln. Jag tycker det är logiskt, men tydligen inte...
Conchos, conchoskruv = Westernträns har oftast inte spännen vid betten som engelska träns har, utan en skruv istället. Denna skruv kallas för conchoskruv. Även på sadlarna brukar det finns små runda "detaljer" vilket egentligen också är conchos.

Fender = Stiglädret.
Skirt = Lädret som sticker ut bakom bakvalvet.
Pad = Ett rektangulärt format, vadderat schabrak

Sidepull = Ett typ av bettlöst träns. Får bara tränas på. Har rep eller läderrem över näsan istället för bett.

Bosal = Annan typ av bettlöst träns, får tävlas på. Bosaldelen är ofta av råhud.

Ridtermer:
Rollback = När hästen gör en rollback vänder den framdelen ett halvt varv runt bakdelen för att sedan fortsätta i andra varvet.
Spin = I en spin snurrar hästen framdelen runt inner bakben.

Sliding stop, stop = Hästen stannar så den nästan sätter sig ner och glider.

Jog = En väldigt, väldigt sakta trav. Man kan säga trav i samma takt som en sakta skritt. Den här gångarten tog man fram för att cowboyerna kunde inte sitta och galoppera hela dagarna för då skulle hästarna ta slut. De kunde inte heller bara skritta eftersom då skulle de knappt komma fram. Traven var väldigt obekväm att sitta i under flera tio-, hundratals mil. Därför tog de fram jog som (då) var snabbare än skritt men mycket bekvämare än trav.
Lope = Galopp
Sidepass = En typ av skänkelvikning fast man går rakt i sidled istället för att bara gå snett.

Halv stalldag

Idag åkte jag upp till stallet runt 11.00. Monterade fast curbstrapen igen efter att ha haft hem den och smörjt den i hopp om att den skulle bli mörkare i färgen. Drömma går ju... Tog också på ett par andra tyglar som är mörkbruna, så nu är hela Xets outfit i mörkbrunt & mörkblått :)
Vi red ut med Ingela och Adrian. Adrian skulle rida med en annan tjej från ridskolan, så på övre skildes vi och Ingela och jag red ner mot kyrkan, förbi konsum och hem genom området. Det gick rätt bra. Dock så reagerade Xet på anti-skav sprayen så han var lite svullen och rätt öm och eftersom det är precis där jag har skänklarna och fendern (stiglädret) så jag kunde inte göra i princip nånting. Jag kunde dutta försiktigt med dem så han lyfte ryggen lite, men egentligen hade jag behövt korrigera honom mycket mer. Men det får vara när han är öm. Förmodligen så går det bort om några dagar eftersom det inte var så stort.
När vi kom tillbaka så släppte jag ut farbrorn och lät honom äta lunch. Jag tog och mockade, packade hökassar, gjorde mat och fyllde vatten. Pratade med Adrian ett bra tag vartefter jag gick in till Ingela och Leif. Skulle egentligen bara föra över några filmer till Ingelas dator, men det blev ju lite fika och prat också och det vet alla att jag aldrig säger nej till.... :]
När jag kom ut hjälpte jag Emelie med lite longeringstips medan jag väntade på Jossan. Efter det åkte jag hemöver :)
Ha de!
Herkules och Xet från i somras. Grabbarna grus <3

Lärling

Idag var jag ledig, så det blev lite sovmorgon. Gick till stallet till 11.00. Mockade och fixade, pratade med Linn och Emelie. Emelie fick rida ut på Xet idag med mig och Mary. Vi red en sväng runt lilla Kvarsätt, gick bra. Hon har börjat förstå bogar :)
Nu ska jag strax äta och sen blir det birsta med Linn~
Ha de!

Läskiga bett

Jag tyckte att spadebett var läskiga, men de här två var fan värre. Speciellt det andra...

Staketryttare

Hade tur, pappa slutade ungefär samtidigt som mig så jag fick skjuts hem idag :D Det är inte kul att åka buss efter fyra, sjukt mycket folk då... Men idag slapp jag :)
Var väl hemma en stund, skickade in historian, ÄNTLIGEN klar! Hoppas den duger åt forskningsfreaket... x) Efter middagen drog jag iväg till stallet. Jag hittade först Camilla, sen Linnea, därefter Raul och Adrian, Charlotte och till sist Jossan. Stog och pratade ett tag och sen även med de andra. Gick och blandade upp lite av hair moisten och sprutade på farbror som tyckte det var lite obehagligt. Men han får allt vänja sig. Efter ett tag åkte Jossan och jag iväg för att handla något ätbart att tjocka i oss. Vi skulle nämligen upp till ridhuset och kolla på när Raul, Adrian och Linnea skulle rida. Det tog väldigt lång tid för oss att bestämma vad, men till slut så bestämde vi oss.
Det var roligt att titta och Jossan och jag betedde oss som ponnymorsor, "BRA!! Jättefint!" osv. Det blir lätt så, hehe... xD
Nu sitter vi här och lanar igen. Börjar bli en vana :) Imorrn är jag ledig från skolan så det blir väl åtminstone en halv dag i stallet :)
Ha de!

Den eviga lunchrasten

Hur kommer det sig att vi alltid har långa lunchraster?
Har haft svenska idag då vi på ca en timme skulle skriva en hel rapport om MiUn besöket på minst 600 ord. Jag lyckades, med hjälp av min förmåga att göra om meningar så de blir längre, få ihop hela 616 ord :) Lite roligt att Niklas fick ihop exakt lika mycket... xD Efter lunchen så har vi filosofi och till sist mental träning.
Jag är grymt imponerad. Fick höra ännu en tråkig diagnos imorse... Men nu har det varit det magiska talet 3, nu får det vara nog.
Ha de!

En ut, nästa in..

Engelskan idag var väldigt slapp. Svara på muntliga frågor och sista 20 minuterna funkade inte uppgiften på datorn så då fick vi sitta och prata :) På tyskan skulle vi göra en skrivuppgift på minst 250 ord... Jag skrev hela 270, hehe. Fick dock reda på att bombanfall heter bombangriff, inte bombanziege... xD
När jag kom hem så hade jag fått paket! :D Det var en flaska med hair moisturizer till Xet, ett antiskav medel som jag ska testa :) Av vad jag har läst från flera personer så ska de funka bra, så vi får hoppas :)
Lite smått less för tillfället. Farmor har nyss legat på sjukhus men har fått komma hem för några dagar sen. Men igår fick jag telefonsamtal och då har en annan vän fått åka in... Känns lite smått patetiskt, ena ut, nästa in... Usch. Nä, ska använda mig av "the Secret" och se till att få hem honom också :)
Ha de!
Wheel in the sky keeps on turnin'
I don't know where I'll be tomorrow.

Sovmorron?

Jag har då ingen kinesiska idag och fick sovmorron till 13.25. Men jag var likt förbannat vaken 7... Gick upp och satt vid datorn en stund, gjorde mig iordning och åt frukost. Pratade med Linn i telefon ett tag. Satte mig och läste igenom lite av historian, tror jag är klar. Efter det tog jag faktiskt mig en promenad, tro det eller ej... Jag tror det var minst 3 år sen jag gick ut och tog en promenad bara sådär... Men det var fint väder så det var skönt :)
Ska åka in till skolan om en stund. Engelska och tyska, jippie x)
Ha de!

I have memories - but only a fool stores his past in the future. ~David Gerrold

Det är så härligt när man får höra en persons röst som man inte hört på länge.
Det är inte lika roligt när man får höra dåliga nyheter...
Det är lätt att leva i nuet, men inte lika lätt att sparka sig själv i röven och göra sånt som man vill göra, men som man inte gjort på grund av att personer runt omkring hindrar en. Varför accepterar man att någon står i vägen?
Det måste ta slut på det nu.

听君一席话胜读十年书


Väldigt halt

När jag kom till stallet idag tog jag in Xet direkt och gjorde iordning. Jag ville rida medan det var ljust. Vi red till en parkering som Jossan tipsade mig om där det var rätt bra underlag. Till en början var Xet seg och ville gå på bogarna i skritten, men började trava, plocka upp och fixa. Fick bli en del stoppar och ryggningar, 90 gradare osv innan han började arbeta. Gjorde också en ny övning från i lördags. Sitter på en mindre volt och böjer först insida och sen utsida. Lite svårt att förklara, men det funkar riktigt bra med tanke på de fina frustningarna man får :) Galopperade också. Han galopperar mycket bättre utomhus än i ridhus... Idag var det inga problem, hade bjudning, bakben, rygg, bogar och allt. Bara det vanliga att han vill tippa inåt lite, men det är under uppbyggnad. Jag är nöjd :) Blev lite skraj en gång dock när Xet snubblade och slog knät i backen... Hade det varit i December hade det inte varit någon fara men nu är backen hård... Men det var ingen fara, han reagerade inte när jag klämde, tryckte och kände och ingen hälta. Så vi avslutade det vi höll på med och drog oss hemöver.
Tur som vi hade så började det regna när vi var i princip hemma. Så han fick stanna inne, de andra skulle ändå in samtidigt. Jag mockade med farbror i boxen och måste säga att han är väldans lättsam att ha å göra med. Jag kör in kärran och han ställer sig automatiskt längs med en av väggarna. Där står han still tills jag är klar :) Ända gången han kan vara jobbig är väl när man ska hämta spån och han prompt ska köra ner näsan i det nya spånet innan jag ens kommit in i boxen... Bra att han är nyfiken iaf :)
Nu ska jag strax skriva vidare på historia rapporten. Snart är den klar, snart... Efter 7 månaders bearbetning är den snart klar!! 8D
Ha de!

Xet och jag står i "dammen" som blev nedanför stallet och spånet förra våren. Den var ca 2dm djupt. Vi fick också fyra änder som inneboende där, till katten Yatzys stora lycka.

Näringslivsdag

Fy. Började morgonen med mental träning men vi var tvungna att gå tidigare (missade avslappningen...) för att gå på näringslivsdag. Det är på universitetet och egentligen bara för ekonomare, men eftersom vi måste skriva en rapport var vi tvungna att gå iaf... Föreläsningarna var tråkiga, men "minglet" bland företagen var rolig. Jag, Julia och Ardi gick omkring och frågade frågor och plockade på oss grejer. Godis självklart men också pennor, kapsylöppnare och en sak som ser ut som en penna men som är en sprayflaska med handsprit! Väldigt smart grej måste jag säga!
Jag är inte glad att vi missade filosofin för den vill man inte missa även om den är tråkig, men religionen var jag glad över att slippa :) Fick sluta en timme tidigare också och det är ju int fy skam!!
Ha de!

RSS 2.0