Naturlig hästhållning?

(Jag har fått tillbaka min dator ja :D)
På sistone har jag suttit och funderat på det här med NH. Jag har efter mycket tankar kommit fram till att tanken med NH är bra, men sättet det utövas på kan jag inte tycka är naturligt för fem öre... Hur kan det vara naturligt att stå och vifta med ett rep för att få hästen att flytta sig? Är det inte naturligare att putta på den med handen, ungefär om man tänker sig att handen skulle ersätta en hästmule? Jag kan väl (enligt alla utövare...) inte tillräckligt egentligen för att uttala mig om det, men efter alla år då jag sätt NH utövas måste jag tycka att det är ett felaktigt namn på det hela. Visst, en del saker funkar, det har jag också sätt, men jag tycker det är fel att kalla det naturligt. Nån som någonsin sätt en vild häst stå och snurra ett rep för att flytta på polarn? Hästhållning över huvutaget är inte naturligt, så...
Om jag tittar på Exemplar, som alltid varit ledare i beteshagen (när han fick gå där, nu med fången så blir det inte så), ingen häst har stått över honom, inte ens Kaggson som tidigare varit ledare i alla hagar han gått i, i hela 27 år. Kaggson gav sig direkt när han träffade Xet för första gången. Vad gör då Xet som får alla att ge sig? Jo, han står i vägen och fintar. Han har slåss inte. När det kommer (*kom) en ny häst i hagen gick han fram till den, ställde sig ivägen och vägrade släppa förbi den och så kunde han stå en hel dag eller två. När den nya hästen vek undan hade han visat att han bestämde. Behövde han rep? Behövde han slåss? Nej. Att stå och vifta och snurra med ett rep tycker inte jag är naturligt. En naturlig ledare har pondus och det är något man föds med. Sen kan man visserligen bli bättre på att leda, men jag tror inte att alla kan bli en ledare. Jag kan inte heller tycka att någonting som har med hästhållning att göra kan kallas naturligt, för hästhållning är inte naturligt.

Och får jag välja, så tar jag nog hellre lite gammal hederlig hästmanskap (minus diverse slag som vad jag vet ofta förekom?) än att stå och vifta med rep.


Inte jätte seriöst, men xD


Människor

Vad är det för jävla fel på människor som skickar vänförfrågan på facebook men inte ens kan säga hej på bussen?!
Varför över huvutaget slösa sin energi på att skicka såna jävla förfrågningar, när de inte sagt mer ord till mig på 3-5 år än vad som får plats på vänsterhanden?
Jeez.

Hästshopping och diverse städning

Igår åkte Jossan, Emmy och jag på sedvanlig shoppingrunda a la Hööks och Grafströms. Jossan köpte nytt lackträns till Herkules, Emmy köpte ridbyxor, schabrak, benskydd och martingal och jag köpte bettputs och nytt stångbett åt Xet. Han gick rätt bra på det ute, men vi skrittade och travade mest bara. Jag ska testa det lite mer endera idag eller på tisdag, får se när jag känner för att träna :) Emelie ska rida honom imorrn för det har jag lovat :)
Jossan och jag red ut igår mot stängselfabriken. Vi skrittade och travade mest, var för varmt för annat. På hemvägen när Herkules jobbade på sin tölt galopperade Xet och jag ett par hundra meter. Bettet verkade han gilla rätt bra :)

Idag har jag hunnit tvätta bilen, flytta smutskläder ner till tvättstugan, vädra och vika ihop sovsäck, liggunderlag och tält. Nu ska jag slå in lite presenter åt Mamma, Pappa, Systerson, Farfar, Farmor och Mormor :)

Senare ska jag till stallet och rida Mary och Xet. Vill dock inte ta det nu mitt på dagen, blir lite varmt...

Ha de!

Hemma från road trip

Ja, det har varit en händelserik vecka! Roligt också :)
I Måndags körde vi upp till Piteå med ett tillfälligt stopp i Umeå. Där åt vi på subway <333 Så gott :') I Ö-vik så åkte vi fel, Julia missade på en ynka skylt xD Men vi hittade tillbaka igen :)
Tisdag, då var vi på Piteå havsbad. Vi gick på äventyrsbad (där de hade en grym rutschkana o_o), kupolbio, badade i havet (iskallt tyckte även jag ) osv.

Man kom ner i denna tratt och snurrade runt när man kom ur rutschkanan :D
onsdagen drog vi er till Umeå och shoppade lite. Sov över på en camping där. Dock skulle vi först vara på någon camping som skulle vara gratis, men när vi kom fram så fanns det ingen camping där.. Så vi fick förlita oss på diverse skyltar och ta in på första bästa camping vi hittade, vilket blev sjukt lyckat när vi hittade fyrstjärnig camping där det var billigt att sova över dessutom :D Nära till city var det också :)
Torsdag, då drog vi vidare till Östersund via Dorotea. Fy va mysigt det var i Dorotea! Vi stannade till och åt på ett gatukök där och när vi satt och väntade på maten hörde Julia hur en man som satt där sa; "Ja, de här är ju mycket godare än björnkött och pommes frites." Norrland <3 :') I Östersund körde vi fel ett tag men hittade efter en stund :)
Fredag, så gick vi på frösö. Först åkte vi till ett utsiktstorn som dock var stängt. Men jag blev förbannad över att de skulle ha betalt för att gå upp i ett jävla torn (som var ca hälften av tornet uppe på Norra här hemma), så jag klättrade över staketet, gick så högt upp det gick och tog kort. Jag kunde naturligtvis inte komma in i själva tornet, men jag var nöjd med att bara stå högst upp i trappan :) Sen på zoo fick jag se lejon på en meters håll *_* Fanns en jättesöt liten brun get också som var så charmig! <3 Efter detta så drog vi hem. Jag hade lite autobahn för mig själv, körde väl ca 127km/h mest hela vägen (iaf där det var "lämpligt"). Vid 130km/h så började ratten skaka pga obalans så jag kunde inte köra fortare... Det roliga med det hela var också att när vi kom ut på en raksträcka så såg jag att en polisbil körde ut längst bort på sträckan och körde iväg. "Jippie." tänkte jag och insåg att jag skulle få sitta och köra 100km/h efter polisbil. Men... Jag körde mina 127 och när vi kom till nästa raksträcka såg jag hur polisbilen försvann bakom nästa krök. Han hade inga blåljus på, så jag skulle inte tro att det var någon brådska? Lagens långa arm körde isåfall också olagligt :)

Det var grymt kul och en härlig upplevelse :D 130 mil road trip är inte fy skam :)

Hästar, konsert och kidnappning

Ja igår så drog jag till stallet på förmiddagen. Jag red Mary Lou och Emelie red Exemplar (ville att hon skulle få rida honom både i paddock och ute så jag ser att det funkar innan jag åker). Det fungerade jättebra, precis som jag trott ^^ Känns så jävla skönt att ha någon som kan rida och hålla igång honom och som jag framför allt kan lita på! Ingen snorunge som bara ska rida, utan som faktiskt även bryr sig om hästen och tar ansvar. Hon har redan planerat vart hon ska rida osv och lärt sig vad Xet ska äta utan till, efter att jag visat henne EN gång. Vadå engagerad? ^_^
Efter att vi ridit lasttränade vi Astra också. Wohoo, jag körde transport för första gången! 8D 20 meter utan häst visserligen, men ändå ;) Vi höll på i cirka 1-1½ timme. Astra gick först bara på med framhovarna och bara någon halvmeter, men eftersom ingen av oss hade bråttom så tog vi oss tid och fick henne att gå in på löst grimskaft (utan kedja) efter ett tag :) Första gångerna hon gick in helt så kastade hon sig dock ut igen, men när hon fick äta lite havre därinne så gick det bättre. Sedan fick hon backa ut när jag sa till. Det gick ganska fort, men huvudsaken är att hon går in, står kvar och backar när jag säger till.

På kvällen åkte jag, Julia och Maria på konsertfest på Norrporten arena. Ulf Lundell var väl ingen höjdare direkt, hade varit rätt bra om det var instrumentalt utan saxofonen och munspelet. Efter det var det Takida. Ärligt talat så hade jag lyssnat kvällen innan på diverse låtar och tänkte "har jag betalat för det här?" Men jag måste säga att jag blev positivt överraskad, för de lät mycket bättre live än inspelade! Sen lyckades vi få plats längst fram vid staketet också, så då såg man ju asbra :) Förutom att jag fick en bitchig flodhäst kärring bredvid som var lite dum i huvvet innan det började så var resten av kvällen riktigt lyckad :)

Efter tre timmars sömn åkte jag och Julia idag och kidnappade Maria och Josse. Julia lurade mig så vi var på väg in i Marias brorsas rum, men när jag såg ett par håriga ben sticka ut under täcket stängde jag dörren fort som fan! Vi tog oss in i deras garage där hennes mamma lagt en nyckel och sedan in i huset. Tog med oss Maria, åkte och hämtade Josse och sedan åkte vi upp till en sjö här i trakten och bjöd på fika och tårta :) Badade också så det blev också lyckat :)

Nu på kvällen har jag suttit i över 2 timmar och komponerat ihop ett "brev" till stället där jag ska försöka få praktik till hösten. Det är skickat så nu är det bara att vänta på svar... Jag hoppas verkligen att jag får komma dit! Skulle vara så jävla grymt att kunna kominera att både få lära mig mer western ridning, hantering och dessutom utveckla tyskan (det behövs...). Får hålla tummarna...

Ha de!

65 år sen Enola Gay släppte bomben över Hiroshima.


Foto: Max Desfor

Jag hoppas att ingen någonsin ska behöva återuppleva det här.
R.I.P


"Den söndersprängda byggnaden i bakgrunden har lämnats orörd, men bredvid den har en minneslund byggts upp i centrala Hiroshima. Här släpps duvor upp i luften som en symbol för freden, den sjätte augusti 2009."
 - Carina Bergfeldt, Aftonbladet.


Sugizo, en Japansk rock-gud och hans låt "Enola Gay" <3

Sista dagen ensam

Ja, igår var då sista dagen då jag hade huset för mig själv. Far o mor kom hem inatt. Blir dock skönt med lite riktig mat xD
Men igår åkte jag till stallet till 10.00. Hjälpte Emelie att fixa till ett westernträns som hon hittat till Astra ^^ Sedan hade jag lite ridlektion för henne på Exemplar också eftersom hon ska rida honom åt mig när jag är på semester. Det gick bra, hon kom på det mesta ganska snabbt ^^
Efter det tog jag och åkte till Hööks för att köpa nått typ bettpolish. Vilket dem naturligtvis inte hade, ovanligt... Så jag åkte upp för att se om Granngården kanske möjligtvis hade, men dem hade det inte heller. Däremot passade jag på att köpa en ny hovkrats (min blev på något sätt böjd för 3 år sen så man kommer inte åt sådär jättebra med den...) och ny benlindor åt Mary. 4-pack för 50:- måste jag kalla för fynd ^^ Fin rödfärg också, passar Mary :D
Hem igen, satt ett tag vid datorn och gjorde middag. Efter det så åkte jag upp till stallet igen. Emelie och jag packade in alla våra saker vid höet så vi kunde sitta och titta utöver hästarna och få plats med allt framförallt! Astra har väl cirka 2 sadlar, en sele, tömmar, 2 lädergrimskaft och 6 träns med tillhörande tyglar. Jag tog 3 tr'ns med tillhörande tyglar, en lädergrimma, en gjord, en barbackagjord och båda westernsadlarna. Det är ett sju helvetes jobb att smörja westernsadlar... Först en omgång med läderfett i överlag, sedan måste jag hitta alla tre delar av stiglädren, läderknäppena och läderremmen som håller ihop dem. Därefter dekorationssnörena på Marys sadel, hennes sadelgjord som är läder och sedan köra med en tvåraders tandborste i mönstren på Xets komplicerade sadel. Att sedan komma åt runt conchos, sadelgjordshållaren, i de två vråna under bakvalvet, i hörnen av "lappen" bakom bakvalvet... Ibland hjälper inte ens min tandborste. Men vi lyckades bli klara efter mycket om och men xD



RSS 2.0