Summering 2010

Året har gått sjukt fort, jag hann inte med riktigt... Men jag räknar åren lite annorlunda jämfört med resten av världen, för för mig känns det som ett nytt år när man slutar skolan. Skulle mycket hellre räkna det på det viset.. Jag kommer inte ihåg nånting från 2an ärligt talat.
Sommaren var helt underbar, en hästsommar utan dess like! Gusturleden och vår lilla tävling i stallet är bara några höjdpunkter! Jobbet i år var faktiskt roligt även fast vi blev levande stekta då det var skinande sol och +30 i skuggan ungefär 13 av 15 dagar. Jag och Julia klarade körkorten och drog iväg på en underbar roadtrip i de norrländska landskapen! Jag hade två kompisar från Venezuela som kom och hälsade på :D Jag genomförde min första riktigt lyckade kidnappning och gjorde "inbrott" på ett ställe...
Under hösten är väl det mesta jag kommer ihåg träningarna för Regina som gett väldigt mycket! Praktiken hos henne och Lasse är nog det jag kommer ihåg mest, känns som att jag var där så länge, men ändå för kort.. Lärde mig massor, fick rida en massa underbara hästar av alla typer och personligheter och lärde känna grymt trevliga människor!
Vintern har det varit mest snö, snö och snö. Jag har nog aldrig skottat så mycket snö som i år, förmodligen pga att pappa bröt handleden. Så jag fick passa på och lära mig köra snöslunga också. Jag har också kört fast med bilen två gånger men lyckats ta mig lös båda gångerna. Hästarna har jag galopperat i djupsnö med och tränat och haft roligt med! Skulle summera 2010 som ett riktigt roligt år, trots en hel del bråk, drama och onödigt tjafs.
Därför så har jag nog kommit fram till tre nyårslöften:
  1. Jag ska inte slösa tid på personer som inte är värda det
  2. Jag ska aldrig bli en teoretisk besserwisser
  3. Jag ska försöka lära mig så mycket som möjligt med och om hästarna.

Gott nytt år! Happy new year!
Ein glückliches neues Jahr! 祝你新年快乐!


Sista dagen för i år

Började dagen med att skotta taket på altanen, huset och garaget... Jag var ganska slut och hade gärna gått och sovit några timmar, men drog istället iväg till stallet. När jag kom dit var det mockat, så jag behövde bara göra hökassar, mat och vattenhinkar. Därefter hämtade jag in Mary och gjorde iordning henne. Red runt ridskolan med Emmy & Guyen, Linnea & Alice. När de skrittar så sitter jag i jog på Mary och när de travar måste vi galoppera... Det är tur att Mary har cirka 10 växlar på galoppen, allt från så sakta att andra travar om oss till så snabb att vi utan problem kan ge andra försprång men ändå komma ikapp och springa ifrån. Turen gick bra, hon var väldigt pigg. Hon gjorde något utav en specialare vid backen hemma, en dubbel-mini-capriolé upp i tallgrenen som hänger ner... Lite härligt, stickande barr fastnade i mina byxor vid vaderna så varje gång jag skänklade stacks det. Tack Mary! x) På den plana rakan vid gräspaddocken ville hon galoppera i full fart så där blev det rätt mycket uppförsbacke-galopp. I övrigt gick det bra :) Xet fick vila idag.
Nu inväntar jag att Julia ska anlända. Tills dess tänkte jag nörda lite och lyssna på kära D'espairsray :)
Ha de!
Bild från i höstas, Mary och jag

Hästlista dag 8 - Min hästs vardags outfit

Vid ridning:
* Westernsadel
* Built-up pad
* Fäll/"matta"
* Enöras träns + tyglar
* Tvådelat bett
(* Benskydd vid träning)
(* Ländtäcke om det är kallt)
Annars har min frusne farbror stalltäcke inomhus (tar tid innan lilla stallet värms upp när de bara är två hästar där) och ett vintertäcke ovanpå utomhus.

Patentlås eller två nycklar

På förmiddagen hjälpte jag pappa att bära upp ett avgassystem och lite småplock. Åkte till Julia och såg på en film en stund också varpå jag for hem och åt. Därefter plockade jag upp Jossan och åkte upp till stallet. Vi pratade lite med Linnea och Raul en stund. Medan Jossan mockade hämtade jag in Xet och borstade klart honom. Hans svans har blivit jättetjock och fin sen jag började fläta den :D Sen är jag också så illa tvungen om vi ska kunna rygga utan att trampa av den... ;) Testade också en av Herkules paddar på honom och fick sadla på "våfflan" (=Herkules nya sadel) så vi kunde se hur det såg ut. Efter det fick Jossan ta över.
Det var tänkt att vi skulle rida i ridhuset och filma, hade både kamera och ridhusnyckel med. Problemet var bara att nyckeln PASSADE INTE. Hur i hela helvete kan de ge ut en nyckel till de som betalar och sen passar den inte?! Den passar till stora ridhuset men inte lilla, men man betalar för att rida i båda!? Endera så ger man ut två nycklar, en till varje ridhus, eller så skaffar man patentlås och kopierar så samma nyckel passar till båda låsen...
Vi fick ge upp och rida hem igen. Det var lektion i stora ridhuset så vi kunde inte gå igenom eller störa där och det fanns ingen personal i stallet eller cafeterian... Lagomt less vi blev.. Men vi ska försöka rida dit på dagen nånting i helgen istället. Får se hur det blir.
Ha de!
Hungrig Xet
Nya stigbyglar :D

Ryggning

Skillnad :D

Statistik

Exemplar
Träning: 13ggr
Uteritt: 12ggr
Bus i paddock: 1ggr
Longering: 1ggr
Övrigt: 1ggr
Vila: 11ggr
Detta är under 5 veckor och 5 dagar. Ganska bra fördelat i mina ögon ô_o

V. 46.
Söndag: Träning

v. 47.
Måndag: Uteritt
Tisdag: Träning
Onsdag: Vila
Torsdag: Vila(?)
Fredag: Uteritt
Lördag: Bus i paddocken med Herkules
Söndag: Träning för Regina

v. 48.
Måndag: Uteritt+repitition
Tisdag: Uteritt
Onsdag: Vila
Torsdag: Träning
Fredag: Träning
Lördag: Uteritt
Söndag: Träning

v. 49.
Måndag: Longering
Tisdag: Träning
Onsdag: Vila
Torsdag: Träning
Fredag: Uteritt
Lördag: Uteritt
Söndag: Träning

v. 50.
Måndag: Vila
Tisdag: Uteritt
Onsdag: Vila
Torsdag: Vila (snöstorm)
Fredag: Vila (snöstorm)
Lördag: Uteritt
Söndag: Träning

v. 51.
Måndag: Vila
Tisdag: Uteritt
Onsdag: Vila
Torsdag: Träning
Fredag: Uteritt (julafton)
Lördag: Uteritt
Söndag: Vila

v. 52.
Måndag: Träning/uteritt
Tisdag: Övrigt (Anton åka häst ;) )
Onsdag: Träning (lätt)

Det är väl så pass långt som jag kommit hitills :)

Hästlista dag 7 - Min favorit grej i stallet

Öhm... Ja... Det skulle väl vara... Grinden? Det finns inga fler som tävlar i trail häromkring, så "min" kära grind är väldigt bra :) Kan inte direkt komma på något annat som jag finner sådär jättebra..

Hur kommer det sig att dagarna försvinner?

Jag var uppe i stallet vid halv 12. Mockade, gjorde hökassar, mat och fyllde på vatten. Stog och pratade med Jossan ett tag och hämtade sedan farbrorn. Vi försökte rida i paddocken men det går inte längre... Snölagret är nertrampat men för tjockt. Så vi höll till på den upplogade vägen mellan höbalarna, spånet, hagarna och stallet istället. Där gick det att göra allt utom galopp. Det känns som att han bär sig bra i traven men jag blir osäker när jag inte känner någon skillnad när jag samlar upp honom... Borde betyda att han redan går där han ska? ô_o I skritt och galopp känner jag skillnad, så det borde vara så. Ska öva mer på sidepass, den är bättre men det har blivit lite lite träning på den... Ryggningen sitter som bara den däremot! Jösses, några gånger idag satte han under sig så han nästan lättade framtill istället! Dock har han börjat bli så pass känslig att jag inte behöver rulla sporrarna lika mycket nu, vilket fortfarande är ovant för mig. Råkade göra det för hårt en gång så då blev han sur, viftade till med svansen och stampade bestämt med ett bakben! Jag blev ganska chockad och gjorde mycket försiktigare därefter! ^^ Vi tog en sväng bort till hundklubben också så vi kunde galoppera lite. När jag samlar upp honom riktigt ordentligt i galoppen så tar han i så mycket med bakbenen att det är svårt att sitta ner! xD Jag har så roligt åt det, känns verkligen sån enorm skillnad, jag blir så glad varenda gång jag känner det :D <3
När jag var klar kom Jossan och Axel ner. Axel tror att han är bossen bara på grund av den anledningen att han kan skrämma Herkules med ett väsande ljud... Jag räckte över Xet och sa åt honom att försöka bestämma över Xet. Axel gjorde sitt plötsliga ljud och ryck. Xet blinkade inte ens... Sen fick han även testa att sitta i westernsadeln från botten av backen upp till stalldörren. När han sedan skulle hoppa av säger jag precis "Passa så du inte fastnar i hornet...", men längre än så hann jag inte med min förklaring för i samma ögonblick hoppade Axel av, fastnade med jackan i hornet och blev hängandes! x'''D Hela Xet blev sned, fick ställa sig bredbent för att inte tappa balansen och såg ut att undra "vad fan håller du på med?" Men Axel kom loss ganska fort så Xet blev inte sur :) Snäll häst <3
Efter att ha tagit ut farbrorn i hagen så satt jag och tittade på när en ny tjej provred Betsan. Det såg riktigt bra ut! Avslappnat och harmoniskt. Hon var riktigt trevlig också :) Sedan testade de att släppa ihop en till häst med Betsan och jag tror hon har slagit huvvet ordentligt för hon gick ihop med hästen!!! Betsan, de hästhatande stoet, gillande en annan häst... ô_ô Jag är imponerad. Men roligt att det finns någon åt Betsan också :)
Resten av kvällen har inte varit särskilt intressant. Såg sista avsnittet av "Bonde söker fru". Hemskt tråkigt... Vad ska jag nu se på? Hm...
Ha de!

Xet i paddocken


Drömoutfit

Har suttit och pysslat ihop en liten drömoutfit till mig och Xet... Dock så kom jag fram till att jag måste göra en till, för såhär skulle vi bara se ut på tävling, inte till vardags ;P
* Röd-svart slinky (hobby horse clothing inc)
* Jeans (vilka som helst egentligen)
* Boots
* Mörkbruna, breda sporremmar
* Bob avila sporrar (medium shank)
* Tex tan show sadel
* Professionals choice pad
* Mörkbrunt enöras showträns och tyglar

Hästlista dag 6 - Det här äter min häst varje dag

Xet äter 7kg hö, 2½kg lusern och ½dl mineraler varje dag. Han brukar även få en tuss hö medan jag gör iordning honom. Vi håller på att öka hans foder lite grann men det är inte lätt med fånghäst..
Mary går på ca 7kg hö, ½-1kgkorn och ½dl mineraler dagligen.
Sen har de fri tillgång till saltsten även om Xet inte utnyttjar den... Därav får han saltersättning direkt i maten på sommaren.

Ny design

Sådär, efter lite om och men med koder så har jag lyckats fixa en ny design. Efter att ha skaffat ny webläsare insåg jag att min header inte fungerade och tog tag i "problemet". Nu är det åtgärdat :)
På bilderna, från vänster till höger: Jag och Bombom, Xet, Xet och Mary.

Lång dag

Imorse åkte jag och hämtade upp Jossan varpå vi for och hämtade några kvitton hos hennes mamma. Efter det bar det av på Equeen för att kolla lite rea. Jag tittade på lite täcken men tyckte inte att det fanns något bra. Inte så mkt rea för mig heller... For vidare på hööks. Har aldrig varit med om en så dålig jävla rea, fanns ju ingenting... >_< 
Vi tog oss in i birsta huset också. Ingenting där heller, fanns inget i min stil eller vad man ska säga.. Bara en t-shirt som inte ens var på rea x). Lunch på donken.

Efter detta for vi ut till stallet. Jag gjorde snabbt klart mockningen åt Xet varpå jag hämtade in honom. Anton fick borsta medan jag redde ut man och svans. Anton skulle nämligen få rida Xet idag eftersom Betsan haft av honom förra veckan. Stackarn fick sig en flygtur, så Linn och jag tyckte det vore bra om han fick rida en säkrare häst och få lite självförtroende ^^ Sadlade och fixade. Beundrade mina fina blingbling stigbyglar :) Xet verkade förstå att jag inte skulle rida och la på jag-är-stencool-attityden. Fastän han blev attackerad av både en sop och en grep som ramlade och nästan slog honom i huvvet så blinkade han inte ens... Han måste väl visa sig macho för grabben ;) Ledde ut och Anton fick hoppa upp. Instruerade hur man stannar och svänger och sen pallrade vi oss ner till paddocken. Där fick han först skritta runt och testa stanna och svänga en stund. Sen övertygade jag honom om att trava lite vilket gick bra och efter ett tag även galopp. Dock såg jag ganska på en gång att Xet hade tagit över och blev lat, så jag fick hoppa upp och "rida till" honom lite, få galopp osv först. Sen när Anton försökte igen så gick det. Han galopperade ett helt varv själv, riktigt bra jobbat! När han ridit klart så hoppade jag upp och visade lite hur jag menar att man flyttar rumpan på hästen och hur man ska följa med i takten.
Ledde upp Xet sen för han hade varit duktig. Han fick på sig sitt täcke och en hötuss i boxen. Gjorde klart vatten, hö och mat.


Efter detta for jag och Jossan hem till henne. Hämtade pengar och åkte hem till mig för att hämta dator. Därefter tillbaka till pizzerian där vi tog en varsin sallad. Vi satt och pratade där i några timmar vartefter vi köpte lite gott på konsum och åkte hem till henne igen. Där lanade vi buke och såg på "kvinnor som mördar" och Pirates of the Caribbean. Det var riktigt kul och vi lär göra om det igen :)

Ha de!


Farbror från i våras

Hästlista dag 5 - Det här finns i min rykt låda

Vart ska jag börja?
3 Rotviskor/borstar
1 Manborste
3 Hovkratsar
1 Sax
1 Grimskaft
1 Pannborste
1 Piggborste
1 Pälsglansflaska
1 Paket gummisnoddar
1 Nosludd
2 Benlindor
Spån
Tror jag glömt en hel del saker för jag har väldigt mycket grejer i den... Jag har för övrigt en ryktpåse, ingen hink. De tar för mycket plats för min smak... Påsen kan jag knyta ihop och knövla ner överallt. Dessutom rymmer den som ni ser en massa saker :)

Fördomar om western

Hittade en tråd på buke om fördomar om western som jag tyckte var riktigt rolig, man kan inte annat än skratta! xD Måste citera:
"Skrittar på lång tygel och anser att hästen går i den ultimata formen

Har extremt plottrig och omatchande utrustning

Antingen ardenner eller quarter det är bara att välja

Påstår att vanliga sadlar är rena tortyren för hästen men att man själv minsann tänker på hästens bästa och valde W-sadel. När det egentligen handlar om att man hade för stor röv för att få ner den i en vanlig sadel...

Tycker att man är skit tuff när man går in på ICA med de klirrande W-sporrarna på bootsen...

Lodrätsits eller stolsits det är inget för en riktig COWBOY här har man harley davidson åkaren som förebild; upp med händerna fram med hälarna och så en jädra massa fransar hit och dit

Rider aldrig med hjälm; min häst är ju bara såå NH-tränad och SÅÅ SÄKER men ibland blir man ju tvingad och då plockar man fram den gamla JOFA-hjälmen från åttitalet

Rider man dåligt så kan man ju alltid kompensera med en massa silver och tjossan hejsan på sadeln för att domarn ska lägga märke till en

Om man har en lat häst, kan man för en oinvigd alltid säga att man tränar jogg...

För en vanlig svensson som inte har råd med en amerikansk quarter, ja då är det helt enkelt så att man får köpa sig en svensk quarter. Ardenner eller nordsvensk. och sen kan det ju finnas en och annan utstickare på en norsk kvartshäst också, tror dom kallas för fjording eller nått.

En dressyr ryttare kommer till stallet efter att ha tränat för en tränare och är heeeelt dyblöt av svett och säger 'Guuud vilket bra ridpass!' .. Och så tittar man på hästen och den är helt torr....
Om man sen tittar på en westernryttare så är det hästen som är dyblöt och ryttaren är snustorr

Köp en quarter så vinner du allt och behöver inte träna....

Ev fråga ställdes till en duktig cutting ryttare( ryttaren e typ 1,98 i strumplästen o q pållen typ 1.47 i mkh) ser otroligt roligt ut. - Tycker du inte din pålle e för liten till dig? -Nej , det är ju en hingst. Slutsats killar tycker inte storleken spelar någon roll bara det finns mye testosteron."

Länk till tråden för de som vill läsa mer: http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=850449&page=1

Hästlista dag 4 - Hur började mitt häst intresse

Jag flyttade till huset där jag bor nu när jag var liten och en av mina nya kompisar höll på med hästar och likaså hennes två systrar. Vi brukade gå upp till travstallarna bortanför våra gator. Där fanns en hästskötare som jobbade i två stallar. Han brukade låta oss ta in två av hästarna på kvällen och borsta dem. Höjdpunkten på hela dagen var när vi fick sitta på hans kallblodstravare och skritta ett helt varv runt hagarna! Vi var så små att vi båda fick plats på hästens rygg utan problem. :) När jag sedan började 2an och blev kompis med Jossan som bodde på hästgård blev det ännu mer hästar och ridning. Jag började i samma veva på ridskola och så fortsatte det.

Brist på rubriker som inte innehåller ordet snö.

Jag var då lite less och förbannad när jag kom till stallet men det rann av ganska fort när jag satte igång med hökassar och mockning. Insåg att jag bara hade en häst som är enkel att mocka åt idag så jag blev glad ganska snart. Gick dock och hade ångest ett tag över att jag är fast i skolan ett helt halvår till.. Känns som väldigt lång tid. När jag går ut lär jag väl ha ångest över att jag inte kommer ha nånting att göra :P
Fyllde tre kärror spån idag, gjorde av med lite överskottsenergi (det lilla som kan byggas upp hos lata mig..). Gjorde maten och vattenhinkarna varpå jag tog in farbror Xet. Upptäckte att paddocken hade väldigt mycket snö...
På sommaren ser staketet ut som på vänstra bilden. Idag hade vi så mycket snö att man snart inte ser staketet...
Gjorde iordning Xet i vilket fall och började i paddocken. Vi värmde upp lite i skritt och trav men jag insåg att det blev alldeles för jobbigt för honom. Jag kan inte sitta och försöka tvinga honom göra 90 gradare i sånhär djupsnö... Så vi red ut och red till hundklubben och tillbaka. Jag jobbade honom i trav och galopp. Jag kan inte säga att det gick dåligt men inte heller bra, det var en sånhär mellandag. Men han slappnade av som bara den i galoppen, helt underbart! Han frustade gång på gång och till och med ruskade på huvud och hals. Så jag är nöjd.
Väl hemma så bytte vi grejer, tog med en höpåse och gick ut igen. Han fick äta upp resten av sitt lunchö varpå jag begav mig hemåt. Stallet är verkligen min fristad, jag gör av med aggressions-energi genom att göra lite småjobb och sen får jag bli glad igen när jag håller på med och fixar eller rider Xet. Helt perfekt :)

 

Knäppte några kassa mobilbilder på lite diverse idag, så ni får ta del av dem här nedanför.
Ha de!
Det var mycket snö idag....
90 graders sväng. Xet kämpade för att lyckas med dem, han är duktig <3
Farbrors nya sadelgjord! Hade tänkt lägga upp bilder på stigbyglarna också men de blev bara suddiga. Ska göra ett försök imorgon i bättre ljus.


Xet äter lunchö i snöyran.

 


Förstört...

Jag har alltid gillat julen men nu är det fan förstört. Jag är så inåt helvetes jävla less på att man ska måsta åka hit och dit och äta samma jävla julmiddag varenda jävla dag! Man kan väl för i helvete träffas annars också?! Och varför måste man ta det fyra dagar i rad?! Sen ska man träffas på nyår och alla dagarna efter det också... Nä fy fan, nu när jag sjukt jävla less...

Hästlista dag 3 - Min största rädsla

Min största rädsla är att dö. Efter ett x antal svåra år eller vad man ska kalla det så upptäckte jag att det faktiskt är värt att leva livet. Jag är fullt frisk, jag har familj och vänner och hästarna. Något mer behöver jag inte. Numera är jag verkligen livrädd för att dö. Jag vill inte dö, jag vill hinna med så mycket i livet och leva kvar i historier som min systerson och andra kan berätta vidare. Jag vill se Nya Zealand, Japan och Canada, jag vill köra på Route 66, jag vill rida i vildmarken i en månad eller två, jag vill se mina favorit artister live och lära mig rida bättre och bli en bättre hästmänniska. Jag har inte ens levt en femtedel av livet och jag vill utnyttja de fyra andra femtedelarna innan jag dör.

Snön faller igen

Drog iväg rätt tidigt idag för att hinna med hästarna. Svinurs (=Herkules) box var inte lika skitig idag tack o lov, men tog ändå sin tid. Jag mockar den mer noggrant än Marys och Xets eftersom Jossan är en pedant och jag vill inte att hon ska behöva tömma ut hela boxen det första hon gör när hon kommer hem x) Tog mina kamelers boxar sen, gick nog dubbelt så fort med Marys och trippelt med Xets. Fyllde sedan hö till dem alla och hämtade in Herkules. Jösses, det låter så himla lätt när man skriver om det... Tog mig 1½ timme att göra det där...

Herkules och jag red en sväng runt ridskolan. Han var pigg och det där med att vi inte skulle tölta var han inte med på. Jag började rida lätt och kände att "det här stämmer ju inte..." och hörde "blakkanddekker" i takten. Fick honom i trav efter en stund. På framridningen galopperade vi i djupsnön då han var väldans pigg och jag tycker det är bättre att släppa efter och låta dem göra av med överskottsenergin. Efter 2 varv var han trött och sen skrittade vi ett tag. Galopperade lite på övre. När vi kommit ner bakom ridhuset och nerför den andra backen tänkte jag trava igen. Men Herkules tyckte att tölt var mycket bättre. Jag försökte få honom i trav genom att rida lätt vilket inte funkade. Jag försökte bromsa honom men då samlade han bara ihop sig. Försökte ge galoppskänkel men då ökade han istället. Fick tillslut galopp på honom och galopperade några metrar vartefter jag lyckades ta ner honom i trav. Skam den som ger sig! :] Hela ridturen gick bra, han var snäll. Han testade visserligen, men lyssnade när jag sa ifrån.
Ut med Urdur, in med Mary. Mary longerade jag idag. Till en början gick det segt, hon hade tydligen inte så mycket energi till övers.. Hon var ganska okoncentrerad också, gick bara och tittade efter bondens kalvar i hagen på andra sidan åkern. Men sedan kom en traktor och då blev allting plötsligt spännande och energin återupptäcktes! Jag hade henne i trav men hon for iväg i några bockar och hopp och lite frambens-fäktning. Detta gav mig tillfälle att jobba vändningar. Innan traktorn hade jag försökt men hon var så seg så det var ingen idé. Nu däremot gjorde hon faktiskt riktiga vändningar så jag blev rätt nöjd. Efter ett antal sådana så lugnade hon ner sig. Men snyggaste konsten hon gjorde var ändå när hon var precis i början på ett hopp då jag sa "whoa" (=stopp) och hon mitt i språnget vänder sig mot mig och stannar, precis som jag vill att hon ska göra! Det var sjukt snyggt, tänk å ha de på film! xD Sen var hon lugn resten av passet. Vi höll inte på så länge för hon var lugn och fin och det blåste en massa snö..
Exemplar fick vila idag. Farbrorn plumsade omkring i 1½ timme igår, så han kan gott behöva ladda upp lite energi. Det verkade inte gå någon nöd på honom, där han stog i hagen med hö :)
När jag kom hem var syrran med familj här så blev fika med dem. Sedan skjussade jag pappa ut till birsta så han fick inhandla en ny rakapparat på rean. Åkte hem direkt efter, ska väl tvinga mig ut och slåss med andra galningar nån dag.
Ha de!

Grabbarna Grus, Xet och Kulan, tidigare i vinter.

 


Hästlista dag 2 - Min första häst

Min första häst beror på hur man räknar det... Den första hästen jag lärde känna, fick pyssla med och rida (rättare sagt åka) var nog en nordsvensk kallblodstravare. Han stog på travet och ägaren jobbade hos två travtränare. På kvällen fick vi borsta och åka ett varv runt hagarna på Klacken som han kallades. Han var isabellfärgad och som jag kommer ihåg honom väldigt stor. När jag fick leda in honom från hagen var jag så stolt! Jag kan knappt ha nått till magen på honom då jag bara var 5 år. Dock gick ägaren och höll i grimman på andra sidan, annars hade han nog dragit till närmsta grästuva ;)

The Weight by The Band

En låt som påminner om härliga minnen :)

Julen över

Ja, då var julen över. Jag fick de två julklappar som jag ville ha mest, pro choice skydden och aluminium stigbyglarna :D Stigbyglarna var mycket snyggare i verkligheten och väldigt stadiga att rida i. Benskydden var för långa framtill och runtom kotorna, så ska skicka efter en mindre storlek. Då kommer jag även kunna få dem i mörkblå :D I övrigt fick jag även curbstrap, tjocksockar, merlin säsong 2 dvd box, presentkort på bio, hörlurar, underställ och pengar. Så jag är helnöjd :)

Gårdagen blev ganska tråkig ärligt talat, hade inte så mycket att göra. De närmast min egna ålder var endera 15 år yngre eller 11 år äldre... Så jag lekte väl mest kurragömma med min 3åriga systerson eller satt och smsade med Jossan som hade lika tråkigt som mig.

Idag tog jag sovmorgon och var inte i stallet förrns 12. Herkules box var som en ända stor svinstia och jag fick ta ut 3/4 av boxen... Det tog sin tid. Xet är tack och lov en renlig herre som pissar lite om sidan av mitten och skiter i ett hörn. Han är underbar <333 :') Sedan körde jag in en massa spån, fyllde hökassar, gjorde mat och vattenhinkar. Tog in Xet, prövade benskydden och satte dit stigbyglarna. Sedan red vi ut en tur med Camilla och Dacke, var riktigt trevligt. Sjukt mysigt att plumsa fram i djupsnön i skogen ^^ Har kommit i underfund med att min gamle farbror måste ha rätt bra kondition och styrka ändå för han blir inte trött av att plumsa i djupsnö... Det är nog bara det att han har svårt att bygga muskler eftersom jag inte kan ge honom några tillskott. Sen älskar han ju också snö, det märks när han stoppar ner halva huvvet i det och kastar upp det i luften ;) <3

När vi kom tillbaka var det mörkt och jag frös. Dessutom insåg jag att tiden tickat iväg och hann därför inte med att rida Herkules. Tog in och kollade honom osv. Sen fick jag skynda mig iväg och hämta mormor och åka hem till oss. Nu har jag ätit julbord, igen. Är redan less på det eftersom jag ändå bara äter tre saker... Varav en är potäter.
Bilder på grejerna kommer förmodligen imorrn när jag har mer tid på mig.

Ha de!

Hästlista dag 1 - Presentera dig och din häst*

Vilket jag genast ändrar till hästAR.
Emma heter då jag, kallas endera M eller Ems av Ardi. Hästar, musik och jänkebilar är väl mina största intressen. Mitt liv fullkomligen kretsar kring hästarna och jag planerar hela mitt liv runt dem. Jag håller på med western ridning och förhoppningsvis blir det vad jag gör livet ut :) Utan hästarna och western tänket skulle jag nog inte vara som jag är idag. Musik tar upp en stor del i mitt liv, jag lyssnar nog dygnet runt. På morgonen går det inte att prata med mig och jag vill inte prata med någon heller så då har jag lurarna i. Jag har dem i också på bussen och ibland på lektioner om vi ska jobba och det är stökigt. Har dem i på bussen på vägen hem. När jag sitter vid datorn eller kör bil lyssnar jag också på musik eller när jag pluggar. Sen lyssnar jag också en stund innan jag lägger mig och sover för att drömma om lite diverse eller processa dagen. Jag lyssnar på allt från rap till gregoriansk munk musik och allt därimellan, men det som ligger mig närmast hjärtat är hårdrock. Allt från Nell till Aerosmith till D'espairsray till Nightwish (vilket för de som aldrig hört dem blir indierock till 80-tals hårdrock till growl till goth). Mitt intresse för jänkebilar kommer från pappa mest. Familjen har en -65a Bonneville och jag har bestämt mig för att min första bil ska vara en Firebird mellan -94 och -96. Mina drömbilar är Cadillac Eldorado Biarritz -59 och en Dodge Charger mellan -69 och -70.
Jag går samhälle med inriktning på språk i skolan. Utöver svenska och engelska så läser jag tyska och mandarin kinesiska. I mitt tycke är tyska svårare än kinesiska för det innehåller mycket mer grammatik och sånt är jag sämst på... Jag kan fortfarande inte vad imperfekt, plus-kvamperfekt och de där sakerna är för något... Det var bara 2 år sen som jag lärde mig adjektiv-substantiv-verb... :]
Jag rider två hästar. Exemplar som är som min egen, bara i de officiella papprena som han inte är min. Men en halvt laglös person som jag bryr mig inte om papper ;) Mary rider jag två gånger i veckan och hjälper till med.
Exemplar som kallas Xet eller Farbrorn är en gammal herre på 22 år även om han ibland betér sig som 2... Han är envis men väldigt klok och gillar att göra saker lätta för sig. Han skulle nog aldrig få för sig att ta den svåra vägen, blir ju jobbigt... Han är en ledarhäst utan dess like men en rättvis sådan. Även om jag tycker att jag är bossen så kommer det nog aldrig bli 100% på det viset för Xet vet att han är högst. Men han gillar att vara folk till lags som tur är :) Han började som hopphäst när han var 5 år, gick sedan över till dressyr och därefter western. Nu efter jag "tog över" så blev det bara western. Vi hoppar kanske 1-3 gånger per år, men jag styr och jobbar honom fortfarande på westernvis :P Xet är snäll, gillar uppmärksamhet, envis, klok, rolig och lugn. <3
Mary är 9 år. När jag började rida var hon bara 3 år gammal och en studsboll till häst. Än idag sitter Ingelas ord i mig, "hon är inte en häst man sitter och sover på". Även om hon nu har vuxit på sig något enormt kan hon fortfarande göra caprioller, levade och diverse kast. Hon är speciellt duktig på att visa sina konster vid longering, så länge Emmy inte är med. När Emmy är med och har kameran med sig, då går Mary så himla fint helt plötsligt... -_- Mary och jag har bara haft å göra med varann i 2 år nu, vilket jag inte tycker är särskilt länge. Vi tävlade i somras i horsemanship, western riding och reining med blandade resultat, horsemanshipen gick bäst. Mary är väldigt snäll även om hon ser sur ut rätt ofta, fruktansvärt arbetsvillig, vill väl, energirik och nyfiken.
Så det är väl vår presentation :)

Hästlista

Dag 1 - Presentera dig och din häst
Dag 2 – Min första häst
Dag 3 - Min största rädsla
Dag 4 - Hur började mitt häst intresse
Dag 5 - Det här finns i min rykt låda
Dag 6 - Det här äter min häst varje dag
Dag 7 - Min favorit grej i stallet
Dag 8 - Min hästs vardags outfit
Dag 9 - Mitt bästa häst minne
Dag 10 - Mina drömmar
Dag 11 - En bild på stallet
Dag 12 - Det här saknar jag
Dag 13 - En nytagen bild och 5 punkter som beskriver din häst
Dag 14 - Varför får ridning dig att må bra
Dag 15 - Något du och din häst är stolt över som ni har gjort!
Dag 1 - Presentera dig och din häst
Dag 2 – Min första häst
Dag 3 - Min största rädsla
Dag 4 - Hur började mitt häst intresse
Dag 5 - Det här finns i min rykt låda
Dag 6 - Det här äter min häst varje dag
Dag 7 - Min favorit grej i stallet
Dag 8 - Min hästs vardags outfit
Dag 9 - Mitt bästa häst minne
Dag 10 - Mina drömmar
Dag 11 - En bild på stallet
Dag 12 - Det här saknar jag
Dag 13 - En nytagen bild och 5 punkter som beskriver din häst
Dag 14 - Varför får ridning dig att må bra
Dag 15 - Något du och din häst är stolt över som ni har gjort!
Tänkte haka på detta :)

Under jullovet..

Ja, jag tänkte väl summera vad jag ska försöka göra under jullovet. Det blir väl mest saker med hästarna som jag planerat hitills men de är ju mitt liv :]
* Tolka
* Rida på bergsutflykt
* Hoppa en sväng i ridhuset
* Hälsa på mina goa vänner i Hälsingland
* Äta mycket julskinka
Jag hoppas på ett grymt jullov och önskar er alla detsamma! :D
Ha de!

Bergsutflykt!


Dan före dopparedan

Idag gick jag upp vid 10 och hann bara titta ut genom fönstret innan Jossan ringde. Hon var redan i stallet (hör och häpna!!!) så jag kastade i mig frukost och åkte upp. Stog och pratade i nån timme medan jag fixade med Xet. Xet och jag tränade i paddocken idag för att hålla värmen uppe, vi har nämligen -27C här nu. Hu så glad han gör mig! Uppvärmningen gick väl okej, han svängde inte 90 gradare, men det var ganska mycket snö också så jag brydde mig inte så mycket. Däremot så var galopperna helt underbara idag! Han svängde jättefint för skänklarna då, han höll takten och galoppen var RUND! Jag satt på långa tyglar och han bar sig själv, höll galoppen och takten och allt! Jag bara satt där och åkte och var så förvånad! :D Jag testade honom lite på om han bar sig genom att från galopp göra en stop, och nog fan bar han sig alltid! Han stoppade med bakbenen och stötte inte i med fram alls som han brukar göra :D Sidepassen gick bra idag också. Jag är fortfarande konfunderad över att han flyttar bättre i djupsnö än på underlaget i ridhuset ô_o Men jag är helt klart nöjd :]
Väl hemma igen så tog jag och fixade sista julklappen, betalade av lite grejer och mailade om nästa års träningar. Läste tidningen, kollade vädret och lyssnade på musik med en cola till hands. Jag hatar julmust, länge leve cola!
Nu såhär i juletid tänkte jag dela med mig av två fina bilder från hemmet :)

 

Min Gandalf Tomte-edition!

 

Julgranen med alla paket :')

 

Ha de!

Som vanligt

Har precis sätt klart på bonde söker fru. Hade en rolig, sarkastisk sms-konversation under hela avsnittet, var väldigt kul xD Minnen :') <3
Har inte gjort i princip nånting under dagen, kört snöslungan ett varv runt gården och slagit in julklappar. Det är väl allt.
Nu ska jag se på Sagan om ringen på 6an. De filmerna kommer jag kunna se om och om igen :)
Ha de!

Önskelista

* Tip-top lädertvål och läderbalsam - Jag har haft en burk läderbalsam i säkert fyra år och inte förrns nu börjar den ta slut! Den är väldigt bra mot regn, vattnet sjunker aldrig in i lädret utan rinner av utanpå. Dessutom funkar det både på riktigt läder och fake-läder! :D
* Diverse presentkort - Brist på fantasi
* Silvriga aluminum-stigbyglar - De jag har nu har börjat spricka i skinnet ;_; Dock blir dessa sommar- och fin-stigbyglar om jag får dem, på vintern kör jag på mina plast-skinn stigbyglar så det blir varmt :)
* Merlin säsong 2 - Jag kan då inte få nog av Bradley James och Farmor blir säkert glad när jag sätt klart den och hon kan låna :)
* Professionals Choice Ventech Elite benskydd - Ville ha mörkblåa som på bilden, men den färgen tillverkas tydligen inte i Xets storlek, så det blir vanlig blå istället. Hoppas de passar till padden om jag får dem ^^
* Mörkbrun curbstrap - Jag är less på att jag har mörkbrunt träns och sadel, men svart curbstrap och tyglar...
* Teddygjord - Xets nuvarande är så gammal så han kan gott få en ny :)

Jullov!

Då var det äntligen jullov! :D

Anlände till skolan exakt 09.30. Hade fika med klassen vartefter vi gick till aulan där det var avslutning. Därefter mötte jag upp med Jossan och vi åkte hemöver. Svängde in och åt lunch på frasses och drog sedan vidare till stallet. Emmy joinade oss.

Vi red ut en sväng. Men vi hade inte ens kommit nerför backen innan Guyen fick sig en platt snöstylta, så Emmy skulle hoppa av och ta bort den. Då kom det en bil, så vi ställde oss på sidan och gav den gott om plats att köra om. Men det gjorde den inte, utan den stog still. Jossan vinkar fram den. Den står still. Jossan vinkar igen. Och igen, med större rörelser. Emmy vínkar fram den. Jag vinkar fram den. Men likt förbannat så står han still! Så till slut hoppar Emmy av iallafall och tar bort några styltor och vi gick tillbaka in på den andra vägen. Inte förrns då körde han och han hade mage å se sur ut också! Han får skylla sig själv när han står kvar fastän vi vinkar fram!!
Sen skulle Emmy lyckas ta sig upp utan att snurra sadeln. På äkta kreativt bonde-vis så höll Jossan i Guyen i pannbandet, Xet och jag ställde oss bredvid så jag kunde sticka min fot i ena stigbygeln och tynga ner den varpå Emmy kunde kravla sig upp. Är man ett gäng yngre tanter som vi så får man ta till alla knep för att ta sig upp :)
Vi hann bara nerför backen och över vägen när Xets ländtäcke plötsligt lossnade på ena sidan och ramlade ner längs benen på honom. Detta fenomen löstes med att jag fiskade upp täcket och satte fast det i sadelgjorden och Emmy fick dra Xets svans över svanssnöret. Xet tyckte inte alls om att ha Guyen så nära arslet xD Men det gick :)
Därefter höll vi ett friskt tempo runt lilla Kvarsätt, gick finfint :) Jossan och jag avslutade med lite galopp i paddocken också. Xet kändes fin :)

Nu på kvällen har Jossan och jag nördat spel, jag har också installerat en fläkt med pappa och slagit in julklappar. Mina har tillkommit under julgranen och jag har inte hunnit skaka på dem tillräckligt för att räkna ut vad det är än. Dessutom är mina föräldrar ganska uppfinningsrika när det gäller att slå in paket, så man vet aldrig.

Ha de!

Jossans och min livsfilosofi

M:
och på wikipedia står det "Under 1960-talet gillade många antingen de lite mer "oskyldiga" och "rena" Beatles eller de vad som brukade kallas de "farliga", "råa" och "oanständiga" Rolling Stones."
Farliga xD

Jossan:
hahahaha farliga!!! :')

M:
Bara det får mig att lyssna ännu mer på dem

Jossan:
hahaha så det ska va!

M:
Farligt, rått, opassande, rebelliskt, otillåtet, olagligt... Det är så det vattnas i munnen

Jossan:
hahahah du har rätt! Så länge man är allt annat är laglig och gullig är det ok!

M:
Då gör man det ända rätta, man LEVER LIVET!
Jossan:
japp!


Massor med snö

Så, då var julgranen pyntad och lite små prydnader framsatta. Inte mycket men något :) Snön faller fortfarande ner och fick liverapport att det verkar vara så söderöver också. Trots det så for jag och pärona en sväng ut till farmor och farfar. Lite snö har väl aldrig hindrat ett par norrlänningar int? ;) Vi tog oss fram utan problem, förutom att jag inte riktigt litar på mamma när hon kör i snöoväder. Jag tycker att man håller båda händerna på ratten och växlar endast när det behövs, inte sitta med ena handen på växelspaken IFALL att det skulle komma en bil... Pappa höll med, så helt ute och cycklar är ja int.
Blev prat och fika där ute. Var kul att jag för en gångs skull hade tid att sitta där utan ångest över att jag måste hoppa över någon läxa eller annat plugg. Får se vad jag hittar på härnäst.

Ha de!


Såhär mycket snö har det kommit hitills.


Underbara snö

Ni får säga vad ni vill men jag tycker att så länge det är ett lager packad snö och pudersnö ovanpå, så är snö riktigt underbart!
For till stallet strax efter 10.00. Mockade och fyllde hökassar vartefter jag hämtade in Xet. Han var lite busig idag, tog upp min handske som låg på golvet och skakade den! xD Vi tog oss ett litet träningspass i paddocken. Han gör jättebra 90graders svängar i traven nu, måste dock få honom att hålla farten uppe. Jag kunde inte begära så mycket i ryggningarna i djupsnön, men är nöjd. Sidepass gick förvånansvärt bra idag ô_o Han flyttade jättebra och jag behövde inte ens ställa honom! Så jag gav mig ganska snabbt med dem, man ska inte tjata. När vi galopperade satte jag mig och bara åkte med efter en stund. Xet sprang på i samma takt och bar sig själv utan min hjälp. Lycklig matte :') Visst, han vill gärna ramla in i volten på ena sidan och ramla ut på öppna sidan, men det gör inget, vi tränar fortfarande på det. Men det har blivit sån grym skillnad på galoppen så jag blir alldeles i extas! :D

Tog in Mary därefter och gjorde iordning henne. Vi tog oss en tur runt nedre på ridskolan. Hon var väldigt pigg men ville inte gå i djupsnön (till skillnad från Xet) så jag fick vara lite hård mot henne. När vi kom vid sandsträckan så började vi galoppera och kände att hon var pigg som ett as. Så istället för att sitta och bromsa så släppte jag och lät henne springa. När sträckan tog slut styrde jag in henne på framridningen och höll ut henne mot kanterna så hon fick springa i djupaste snön. Jag vågar bara släppa henne i djupsnö, det går fort nog där x) Hon fick springa på några varv tills hon började sakta ner självmant. Då skänklade jag på så hon fick gå i samma takt på mitt vilkor i ca ett halvt varv till. Stoppade och backade upp, sen fick hon pusta ut en stund. 1-0 till matte ^^
Vi red sedan ut på raksträckan och travade, gick fint. Vänster galopp gick också bra, lugnt och hon jobbade bra. Höger galopp blev det inte lika bra med då hon körde upp huvvet och ville springa uppför backen. Icke sa jag och jobbade ihop henne och styrde in henne på nästa paddock. Där jobbade jag henne på volten några varv. Det började gå bra när hon plötsligt drog mot utgången och tänkte dra. Då fick det bli en liten volt med mycket jobb. Sen släppte jag ut henne och gav henne chansen och då struntade hon i att sticka mot utgången och fortsatte på volten istället. Då var jag nöjd, så sen skrittade vi hem. :)

Släppte ut henne efteråt och tittade lite på när Linn red Betsan. Hon verkar trivas väldigt bra med akademiskt och ser mycket mer harmonisk ut nu förtiden. Fick sedan rida runt lite på Betsan också och det är helt annat än när hon gick dressyr. Linn och jag kom i underfund med att akademiskt och western har ganska samma mål och tankesätt, vi gör det bara på olika vis. Betsan skötte sig exemplariskt :)

Nu ska jag gå och pynta granen :)

Ha de!

Lu yao zhi ma li, ri jiu jian ren xin


路遥知马力, 日久见人心


Över en lång tid lär du dig din hästs styrka, eller med andra ord;
medan tiden går avslöjas allas inre.



Den här dagen har inte riktigt gått som jag velat, men det har varit två som vänt allt och fått mig att skratta. Bara nu för en stund sen fick jag ett sms från en person som jag önskar jag hade träffat tidigare i mitt liv. Det är en människa som förstår problem, som kan hjälpa en och som kan få en att skratta igen. Någon som har humor och som aldrig försöker förminska någon annan utan snarare försöker få andra att känna sig värda mer än något annat. Den här personen fick mig att inse att dem ända som går att lita på är de man känner sig bekväm med från första stund, som det aldrig finns några tvivel med.

Idag var Exemplar och jag ute och red i djupsnön, den gick nästan ända upp till mina fötter. Xet tyckte det var så roligt att plumsa fram, han studsade som en studsboll i traven, körde ner mulen i snön medan han sprang och sen kastade han upp den i luften! Jag studsade också omkring och kunde inte sluta skratta! Vi galopperade massor och for omkring och det kändes som om vi var 5 år båda två :') Det finns inga vanliga människor och inte heller alla hästmänniskor, väldigt få ärligt talat, som kan förstå den känslan. Det går inte att beskriva med ord, det här bandet mellan min häst och mig. De som aldrig upplevt det kan aldrig förstå ens om de verkligen försöker. Hur mycket jag än försöker förklara så kommer ni aldrig förstå. Det kanske är därför jag inte bryr mig om jag tappar en människo-vän hit eller dit, för det kommer alltid nya. Men det kommer aldrig finnas en människa eller någon annan häst som kan ersätta Exemplar. Det kommer också komma och gå en massa hästar i mitt liv, men ingen kommer någonsin kunna ta en plats i mitt hjärta på samma sätt som Exemplar.


 In riding a horse, we borrow freedom.


Gimme Shelter - Rolling Stones


Gamla låtar har känsla till skillnad från dagens skit musik. :)


Snö

Ja nu har snön ökat i mängd. Jag lyckades ta mig till stallet men det var lite spännande ett tag. Jag visste att bilarna framför mig var ca 2-3 lyktstolpar fram. Dock så såg jag dem inte x) Spännande blev det också när jag kom över krönet på backen till stallet; där ska det finnas en väg men någon sådan såg jag inte. Så det blev till att gissa sig fram :]

Blev ingen ridning idag, pysslade bara med hästarna. På vägen upp när jag tog in dem så fick jag blunda, hålla mig i grimman och låta hästarna gå, jag såg ändå ingenting. De är så snälla, visar vägen :)
När jag åkte hem så tog jag mig ända till hörnet av vår tomt, där jag var tvungen att stanna för att se så det inte kom några bilar. Sedan försökte jag masa mig iväg runt hörnet och uppför backen, men bilen åkte ur de upplogade spåren och i djupsnön, så då slirade jag fast. Fick backa nerför backen och ta sats. Jag gasade som om jag skulle köra 70, men istället gick det ca 30. Men jag lyckades ta mig in i garaget :)

Nu njuter jag av att få sitta inne och lyssna på Rolling Stones och Aerosmith. Blir till att ge sig ut en vända till sen innan jag får stanna inne helt för idag. Men ska man ha mat och maten inte finns i huset så är det bara att välja. Tror jag ska gå och tjata lite så man får maten idag...

Ha de!


 Vår kära oplogade väg. Om de inte kommer och plogar snart så kan det bli riktigt spännande :)


Skola

Nu så är det bara en lektion kvar. Josse, Nicklas och jag sitter här i klassrummet och väntar på att de andra ska komma och lektionen börja. Vi får väl se vad som ska göras. Maria ska redovisa, annars vet vi inte. Det var från början tänkt att vi skulle få se The Boat That Rocked som jag tagit med, men sen fick vår lärare nå jävla knäpp och tyckte "nää". Så gör hon alltid...
Nu ska Nicklas köra en fin jullåt, julstämning! :D

Får se hur mycket jag kan rida idag, snöovädret har dragit igång. Jag måste nog hem en snabb innan och köra snöslungan ett varv innan jag åker iväg till birsta ikväll iaf. Det blir till att fira körkort med Julia :D

Ha de!

Stel

Blev till att göra mycket saker i eftermiddag. Pappa och jag åkte iväg och postade mitt julkort. Därefter åkte vi till hans jobb för att försöka ställa in lysena på mammas bil. Men det är nå kinapuff grejer som uppenbarligen inte stämmer, så det blev ingen framgång där inte. Åkte och tankade vartefter vi for vidare och köpte rattknopp.
Vi avslutade det hela med att hämta ett paket som tydligen är en julklapp till mig som jag inte fick se... Blev ju nyfiken *_* Pappa berättade att stället de beställt julklappen ifrån hade aldrig varit i Norrland. Hon sa ungefär "Ja, jag vet ju inte hur lång tid det kommer ta att skicka till norrland, det är ju så långa distanser..." och verkade tro att vi bodde i en by på 20 pers. Pappa fick förklara att Sundsvall faktiskt innehar över 95.000 innevånare :)

När vi kom hem fixade vi rattknoppen, bytte en hållare i motorn och tvättade bilen utvändigt. Eller rättare sagt, jag tvättade. Sjukt skönt att ha det gjort! Nu ska jag väl kanske gå och sova, är sjukt trött. Imorrn blir det hästar och firande. Det är nämligen så att idag är det exakt ett halvår sen jag tog mitt körkort och imorrn är det exakt ett halvår sen Julia tog körkort! :D Ingen av oss berättade när vi skulle köra upp, men lyckades ändå pricka in så att vi tog körkorten såhär pass nära! xD Så grattis till oss :)

Ha de!

Slutet närmar sig

Detta var då den sista torsdagen på min sista hösttermin någonsin! :D Så sjukt skönt! Jag har börjat vänja mig vid tanken att jag faktiskt kommer avsluta skolan. Det kommer bli skittråkigt att klassen splittras, men vi kan ju träffas ändå :) Och för min del ska det bli grymt skönt att slippa allt vad läxor och prov heter! Även om vi knappt haft några i år så är jag ändå så himla less på dem.. Det ska också bli kul att byta miljöer. Nu har vi varit i skolan i 3 år på det här stället, så..

Hade bara en lektion idag, filosofi, där vi hade prov. Usch. Men godkänd ska jag iallafall bli, om inte det jag läst är illusioner.. *hosthost* Efter det stack Julia och jag iväg och köpte julkort och lånade om böcker. Därefter åkte jag hem och nu har jag precis kommit in från att ha dragit ett varv runt gårdsplanen med snöslungan. Underbar maskin! <3

Ha de!

Kinesiskt citat



Slöseri med tid...


Ja tack...

读万卷书不如行万里路。
Praktisk kunskap är mer användbar än teoretisk.


Omvänt dygn

Var på luciavakan inatt. Första filmen, Love & Drugs eller nått sånt, var väl inte direkt min typ av film. Efter den kom dock en mer action-film som jag gillade :) Tredje filmen fick inte de otekniska människorna igång, så vi fick gå hem och får se den på premiären istället. Fail x)

Jag försov mig så jag missade lucian på morgonen, men lyckades ta mig  till filosofin iallafall. Jobbade på som bara den på lektionen så nu har jag bara ca 4-5 frågor kvar. Sen blir det till att plugga arslet av sig inför provet på torsdag >_<

Tänkte lägga upp några filmer från gårdagens ridtur.
 


Traven har blivit så mycket bättre :D Höger varv



Trav i vänster varv. Sätter han under sig i ryggningen eller vad?! :D


Höger galopp, svåra varvet. Tycker ändå den har förbättrats :)


Vänster galopp. :)



Jag vet inte om det är så många som ser skillnad direkt, men det känns en enorm skillnad på farbrorn! Praktiken gjorde verkligen susen för oss båda, grymt givande! Känns så himla kul att rida honom nu, helt annan häst ^^ (skryt lagomt *hosthost* :P) Nej, men jag är stolt över min lille farbror, Xet är ett levande bevis på att det spelar ingen roll hur gammal man är, man kan fortfarande lära sig nya saker :] <3

Ha de!

En av vinterns positiva sidor


1. Jag och Exemplar
2. Jossan och Herkules
3. Linnea och Alice


Mycket att stå i

Tog en (för mig) rejäl sovmorgon. Satt uppe lite väl länge och funderade på tatueringar och kom in på chengyu (fyra tecken som utgör idiomer på kinesiska) och andra kinesiska citat, så jag blev ganska fast. Hittade en massa bra så jag blev inspirerad och satt och läste i några timmar.. Topp tre torde vara dessa;
* 路遥知马力, 日久见人心: En persons riktiga jag avslöjas med tiden (kan både vara positivt och negativt)
* 读万卷书不如行万里路: Praktisk erfarenhet är mer användbar än teoretisk.
* 山高皇帝远: Bergen är höga och kejsaren är långt borta; med andra ord att man inte bryr sig och är laglös.
Man ska bara ha råd och veta vart man vill ha den x)

Fick reda på morgonen att det var en jävla massa som skulle göras idag tydligen. Jag började med att gå ut och skotta undan snö. Pappa försökte hjälpa till men det ända han kunde göra var att försöka sopa lilla verandan... In, kasta i sig frukost och iväg till stallet.

Mockade, fyllde hökassar och fixade maten. När jag kom vände sig Xet om och "hummade" åt mig. Det spelar ingen roll att han gör det titt som tätt, jag smälter varje gång ändå <3 Xet och jag red ut runt ridskolan. Han kändes lite loj men jobbade på bra ändå. Galoppen har blivit så mycket bättre! *_* Den är faktiskt RUND stundtals! När jag sätter mig bak ordentligt och "lyfter" bogarna så han sätter bak sig, då jävlar får vi en galopp som heter duga! Känns så underbart när det går framåt, för galoppen hade jag räknat med att den skulle fortsätta vara fyrkantig och knackig som den alltid varit. Men det har släppt :D Funderar på att ta upp massör efter jul någon gång, farbror är ju gammal och har säkert en del spänningar och knutor lite här o var. Sist hade jag en equiterapeut i Oktober (?) och då hade han SI-leden och några andra saker. Halsmuskulaturen var dock riktigt fin, likaså "baksidan skinkmusklerna" som jag kallar dem. Latinska namn fastnar inte i min hjärna... Men när vi kom tillbaka så flätade jag svans och man och sedan fick farbrorn gå ut. Fyllde vattenhinkar det sista jag gjorde, jag spiller alltid ut hälften innan jag tagit mig bort till boxen... Och den hälften hamnar på något sätt alltid på mitt ben... Skumt.


Xet för två år sen



Bar av hem för att snabbduscha och sedan iväg på birsta. Skulle inhandla ett par nya skor.. Jag har insett att mina tygskor inte är gjorda för norrländsk vinter. Speciellt inte när jag har ett hål över halva hälen på höger fot, ett aspirerande hål på samma ställe på vänster och två kommande på insidan skorna framme vid tåknölarna... Att gummit på insidan fram också håller på att slipas ner så pass att det snart är hål är inte heller goda nyheter. Jag slår ihop fötterna fram eftersom jag har en "skelett-åkomma" som gör att mina tåknölar blir alldeles för stora. Går att operera, men det växer oftast tillbaka och att utstå smärtan av att GRÖPA UR SKELETTET har jag ingen lust med. x) Men jag hittade ett par halv-höga boots som var sjukt sköna! Äkta läder och inte så dyra som jag trodde heller! Snåljopen inom mig jublar! ;D Hittade också en klänning jag tänkte ha till julafton :)
Åkte in till stan och hämtade ut biljetterna inför Luciavakan imorgon natt också. Ska bli skitkul :D


Bild från Julias och min roadtrip :D


Hem igen. Åt middag, vilade 10min och sedan var det bara att bege sig upp till garaget och göra ren bilen. Dammsuga allt invändigt, tvätta golvmattorna och tvätta hela bilen utvändigt. Tog ett tag eftersom jag fick göra allt själv. Pappa valde verkligen rätt tillfälle att bryta handleden, lagomt till jul när allt ska fixas och göras rent och skottas osv. Tack så mycket :'3 Men nu har jag äntligen fått lugn och ro. Skönt :)

Får se vad jag hittar på härnäst.

Ha de!

Planering?

Upptäckte just att det var ett tag sen jag skrev.. Det har varit lite kaosartat till och från sista veckan så jag har legat lågt ett tag. John Buchan och jag är överrens;
Eng: "I believe that all wisdom consists in caring immensely for a few right things and not caring a straw about the rest."
Sv: "Jag tror att all vishet består av att bry sig väldigt mycket om några få saker och inte bry sig ett skit om resten."

Jag har sovit dåligt hela veckan vilket resulterat i huvudvärk ungefär från lunchtid och resten av dagen, varje dag x) Som den tänkare och drömmare jag är så finns det alldeles för mycket i huvvet just nu...
Julklappar, vart vi ska fira jul, hästarna, hur ska jag lägga upp ridningen den här veckan, vad har jag för läxor, vilka läxor är viktigare än de andra, har jag lagt över de dokumenten från ena datorn till den andra, har jag gjort de där bilderna jag skulle fixa, svarade jag på den där förfrågan, skulle jag äta hemma eller borta, har jag fått svar på de där grejerna, är allt fixat till julmys-fikat på guldtrofén, har jag kollat om det finns några jobb, jag vill ha ett jobb, jag är skyldig mig själv pengar, vart är de där böckerna som saknas i min samling som jag lånade ut, vem lånade jag ut dem till, jävlar stearinljusen rann ut i skrivaren, måste skotta snö, måste hjälpa pappa att flytta bilarna, måste tanka bilarna, önskar jag hade råd med egen bil, har jag kollat om det finns några jobb idag, om jag hade flera jobb skulle jag kunna ha råd med lägenhet, vart tog nycklarna vägen, sate skinkan är slut = ingen toast = ingen lunch, tog för tidig buss, glömde delar av gympa-utstyrseln, måste komma på en bra ursäkt, skulle göra läxan men blev tvungen att följa med någonstans, måste försöka flytta torktumlaren själv eftersom pappa brytit handleden och mamma har haft problem med armarna jämt, måste städa bilen, glömde kameran någonstans, hade vi den lektionen idag...?
Skulle uppskatta min hjärnas CPU-användning till ungefär 250%.

Red Betsan åt Linn idag. Det var blåsigt ute så hon var väldigt spänd och förmodligen även pga överskottsenergin. Vi red lilla Kvarsätt. Hon försökte kasta sig och komma undan fyra gånger. Först vid korsningen efter trädet som Linn varnat mig för. Men jag stoppade henne långt innan hon hann komma någonvart för hon gick emot min skänkel vilket jag inte gillade x) Sedan ville hon inte gå över bron för hon såg något på högersidan som var JÄTTELÄSKIGT! Hon blåste upp sig och ville inte gå framåt, gick åt sidan och bakåt. Men jag är envis och fortsatte skänkla henne framåt och släppte efter på tyglarna men ställde henne lite ifrån det hon var rädd för. Gick efter någon minut. Sen kastade hon sig för något i en buske. Efter hundklubben på hemvägen kastade hon sig åt sidan och försökte sticka iväg med mig. Icke. Sorry Betsan, men jag har varit med ett tag x) På slutet fick jag henne att slappna av i skritten så hon kunde gå på långa tyglar och frusta. Jag kan inte rida engelskt så gjorde varianter av mina westernövningar för att få henne avslappnad vilket funkade. Så jag var nöjd :)

Ha de!


RSS 2.0